Bacalaureat 2020. Ce trebuie să știe elevii înainte de examenul la Limba română

de: Emanuela Pană
19 06. 2020

Luni, 22 iunie, începe examenul de Bacalaureat. Prima probă scrisă va fi la Limba și Literatura Română, iar, ca și la Evaluarea Natională, elevii vor trece prin triajul epiemiologic înainte de intrarea în sala de clasă. Care sunt regulile după care se va desfășura examenul, în continuare.

Regulile de desfășurare a examenului de Bacalaureat

Prima probă a examenului de Bacalaureat va avea loc luni, 22 iunie, la ora 9:00, dar absolvenții de liceu trebuie să se prezinte în sălile de clasă între orele 7:30 și, cel târziu, 8:30. Elevii vor avea la dispoziție trei ore pentru a rezolva cerințele.

Subiectele sunt concepute de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (instituție din subordinea Ministerului Educației), care realizează, de altfel, subiectele tuturor examenelor naționale.

Anul acesta lucrurile vor sta puțin diferit căci, din cauza pandemiei de noul coronavirus, cerințele la proba scrisă la Limba și Literatura Română nu vor conține subiecte din materia de pe al doilea semestru.

Pentru a promova examenul de Bacalaureat, candidații trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:

  • să aibă echivalate, recunoscute sau să fi susținut toate examenele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • să dea toate examenele scrise și să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • să obțină media 6 (cel puțin) la probele scrise.

Ce nu au voie să facă elevii în sala de examen

Ca și până acum, candidații la Bacalaureat 2020 nu vor avea voie să intre în sala de examen cu telefoane mobile, căști audio, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor, potrivit regulilor publicate în Monitorul Oficial.

În cazul în care absolvenții refuză să depoziteze obiectele interzise, aceștia nu vor fi primiți în examen, iar în cazul în care sunt prinși cu materialele menționate asupra lor, aceștia vor fi eliminați din examen, indiferent dacă le-au folosit sau nu.

„Încălcarea regulilor este considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați «eliminați din examen», fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale“, potrivit sursei citate anterior.