Bacalaureat 2019. Ce subiecte au picat la Limba și literatura română. Vezi PDF

de: Daniel Ștefan
01 07. 2019

Bacalaureat 2019. Află ce subiecte au picat la Limba și literatura română, prima probă scrisă la examenul maturității. Absolvenții de liceu au susținut în prima zi a lunii iulie una dintre probele care dau cele mai multe emoții elevilor.

Bacalaureat 2019: Ce subiecte au picat la Limba română

Abolvenții claselor a XII-a susținut luni, 1 iulie, prima probă la Bacalaureat, adică cea la Limba și literatura română. Vom publica subiectele care au picat în acest an la sesiunea din vară de îndată ce vor fi afișate și pe edu.ro.

Prima probă scrisă a început la ora 9:00, dar elevii au fost chemați de la ora 8:30, așa cum cere procedura pentru examenele naționale, în scopul de a simplifica procesul de verificare a celor care iau parte la examen și, desigur, pentru ca toată lumea să se încadreze în timp.

Elevii au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea probei scrise, din momentul în care au fost distribuite fișele cu subiecte. De data aceasta, probabil că subiectele nu vor mai apărea în mediul online la doar o oră după începerea examenului, cum s-a întâmplat la Evaluarea Națională.

Bacalaureat 2019: Ce subiecte au picat la Limba română la simularea examenului din martie

Elevii care susțin azi BAC-ul la Limba română au susținut în luna martie a acestui an și simularea examenului. Inspectoratul școlar a publicat deja aceste subiecte și ți le atașăm și noi în rândurile următoare.

De menționat că elevii primesc subiecte diferite la Limba română, în funcție de profilul pe care l-au urmat în cei patru ani de liceu – umanist sau real/tehnologic.

BAC 2019, subiecte la Limba română, profil umanist

BAC 2019, subiecte la Limba română, profil tehnologic

Bacalaureat 2019: cum se desfășoară probele scrise

La simularea din martie, 42,15% dintre elevii de clasa a XII care au susținut examenul au obținut medii de 6 și peste 6. O cifră îngrijorător de mică, dar deja nu mai este o surpriză, având în vedere că sistemul educațional din România trebuie reconfigurat în mod substanțial…din nou.

Anul acesta, la examen, s-au înscris peste 130.000 de absolvenți de liceu. Dintre aceștia, cei mai mulți sunt în București – peste 14.000 de elevi.

La fel ca în anii precedenți, probele scrise sunt monitorizate audio-video, pentru a fi diminuată frauda. Elevii n-au voie să intre în sala de examen cu manuale, dicţionare, însemnări sau alte materiale din care s-ar putea inspira și care ar putea contribui la rezolvarea subiectelor. De asemenea, nu au voie nici cu telefoane sau alte dispozitive electronice care ar putea reprezenta o sursă de inspirație sau de copiat.

Dacă ești prins că ai asupra ta unul sau mai multe obiecte din cele mai sus, indiferent dacă le-ai folosit sau nu, vei fi scos din sala de examen și vei fi considerat picat.

Fiecare probă scrisă, în parte, se consideră promovată doar dacă ai luat cel puțin nota 5, dar media generală a probelor, deci nota la BAC, trebuie să fie minimum 6.

Bacalaureat 2019: programul probelor scrise și afișarea subiectelor

  • 1 iulie  – Limba și Literatura Română – proba Ea, examen scris;
  • 2 iulie  – Limba și Literatura Maternă – proba Eb, examen scris;
  • 3 iulie  – Proba obligatorie a profilului – proba Ec, examen scris;
  • 4 iulie  – Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed, examen scris;
  • 8 iulie – Afișarea primelor rezultate și depunerea contestațiilor (între orele 12:00 – 16:00);
  • 9 – 12 iulie – Se rezolvă contestațiile;
  • 13 iulie – Afișarea rezultatelor finale.