BAC 2019. Modele PDF de subiecte pentru proba scrisă la Limba și literatura maternă

de: Daniel Ștefan
02 07. 2019

BAC 2019. Marți, 2 iulie, se desfășoară proba scrisă la Limba și literatura maternă, pentru elevii care au studiat-o în timpul perioadei liceale. În România, la Bacalaureat, se susțin probe pentru opt limbi străine ca limbi materne.

BAC 2019: Modele PDF de subiecte la Limba maternă

Examenul începe în momentul în care toți elevii din sală primesc subiectele

Emoțiile continuă pentru absolvenții claselor a XII-a care susțin în prima săptămână a lunii iulie probele scrise la Bacalaureat. Luni, 1 iulie, elevii au susținut proba la Limba și literatura română.

Azi, 2 iulie, anumiți elevi susțin proba scrisă la Limba și literatura maternă, fiecare la limba pe care o știe. Din perspectiva celor care nu o cunosc, subiectele par extrem de dificile. Sperăm că elevii care dau azi examenul să creadă altfel. Eu îți voi atașa în acest articol un link către edu.ro, unde sunt afișate câteva modele la această probă.

În total, sunt opt limbi străine, conform următoarei liste:

Proba scrisă la Limba croată

Proba scrisă la Limba germană

Proba scrisă la Limba italiană

Proba scrisă la Limba maghiară

Proba scrisă la Limba sârbă

Proba scrisă la Limba slovacă

Proba scrisă la Limba turcă

Proba scrisă la Limba ucraineană

BAC 2019: programul probelor scrise și afișarea rezultatelor

  • 1 iulie  – Limba și Literatura Română – proba Ea, examen scris;
  • 2 iulie  – Limba și Literatura Maternă – proba Eb, examen scris;
  • 3 iulie  – Proba obligatorie a profilului – proba Ec, examen scris;
  • 4 iulie  – Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed, examen scris;
  • 8 iulie – Afișarea primelor rezultate și depunerea contestațiilor (între orele 12:00 – 16:00);
  • 9 – 12 iulie – Se rezolvă contestațiile;
  • 13 iulie – Afișarea rezultatelor finale.

BAC 2019: regulament

La fel ca în cazul oricărui alt examen național, elevii și cadrele didactice trebuie să respecte anumite reguli strice pentru buna desfășurare a probelor scrise și pentru evitarea fraudelor. Toate probele sunt monitorizate audio-video. Sistemele de supraveghere trebuie să fie funcționale și active atât în sălile unde se desfășoară examenele, cât și în sălile unde sunt tipărite și sigilate fișele cu subiecte, precum și fișele pe care elevii le vor rezolva.

Toate probele scrise încep la ora 9:00 sau cu o mică întârziere, de la caz la caz, în funcție de cât de eficient se împart subiectele. Examenul începe din momentul în care toți elevii au primit subiectele. Ei la dispoziție trei ore pentru rezolvare. Chiar dacă nu știi să rezolvi niciun subiect, nu poți să ieși din sală decât după o oră și jumătate.

În sălile de examen, elevii n-au voie să aibă asupra lor ghiozdane, rucsacuri, genți, telefoane mobile și alte dispozitive electronice sau cărți, caiete, fițuici etc., orice ar putea fi sursă de inspirație. În sala de examen se intră doar cu instrumentele de scris și cu buletinul, iar elevii trebuie să se prezinte la liceu în intervalul ora 7:30 – 8:30.

Dacă ești prins cu unul dintre obiectele interzise mai sus menționate, chiar dacă le folosești sau nu, vei fi scos din examen, lucrarea va fi notată ca fraudă și nu vei mai putea susține iar BAC-ul nici la următoarele două sesiuni.

Vezi aici cum se calculează media cu teza.