Avertizare de vreme rea de la ANM. Zonele cu viscol, ceaţă şi vânt puternic, când se încălzeşte
Pentru ziua de asatăzi, 4 februarie, avem o nouă avertizare de vreme rea de la ANM. Din iformațiile acestei dimineți aflăm și care sunt zonele cu ceaţă şi vânt puternic, dar și când se încălzeşte.
Ce anunță meteorologii în Europa pe 4 februarie 2024
La nivel european, după o perioadă de instabilitate, se pare că lucrurile se mai temperează, iar din punct de vedere al valorilor termice, lucrurile se schimbă spre ceva mai bine.
Citește aici: Unde ninge în weekend. Anunţul făcut de ANM pentru următoarele zile
În această parte a continentului, spun specialiștii, luna februarie a fi destul de caldă, dar instabilă, iar din a doua jumătate a lunii, termometrele vor crește adesea peste zero. Meteorologii mai spun că, în această perioadă, cantitatea lunară de precipitații este așteptată să fie de 29-67 mm, în unele locuri de 74-83 mm în Carpați, ceea ce se încadrează în limitele normale.
Azi, o nouă avertizare de vreme rea de la ANM
Încă de la primele ore ale acestei dimineți, românii au parte de schimbări ale vremii în anumite zone din țară, fiind precizate în această nouă avertizare de vreme rea de la ANM. Concret, ANM a emis 4 atenționări de Cod Galben pentru 6 județe din țară, majoritatea anunțând apariția ceței, precum și intensificări ale vântului.
Tot în cursul zilei, ANM a emis și o avertizare de Cod Portocaliu intensificări ale vântului, iar conform acesteia fenomenele vor fi resimțite în cea mai mare parte a țării. Vor fi și precipitații cu aracter moderat în zona montană:
„Pe parcursul zilei de luni (5 februarie), vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 70…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65…75 km/h.
În Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în Banat și Moldova și în restul Olteniei și Munteniei vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h. În zona de munte temporar vor fi precipitații moderate cantitativ (15….20 l/mp). Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1700 m va ninge viscolit.
În zona înaltă (la altitudini de peste 1700 m) a Carpaților Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol și vizibilitate foarte redusă. Notă: La munte vântul va continua să prezinte intensificări și în zilele următoare, iar local și temporar și în restul teritoriului, dar la viteze mai reduse.”
ANM precizează care sunt zonele cu ceaţă şi vânt puternic
După cum suntem informați în această avertizare de vreme rea de la ANM, fenomenele meteo se vor menține până în urul orei 11, respectiv ora 14:00, ANM precizând și care sunt zonele cu ceaţă şi vânt puternic, după cum urmează:
intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 90…100 km/h:
- Județul Dolj,
- Județul Suceava – zona de munte de peste 1800 m,
- Județul Caraş-Severin , zona de munte de peste 1800 m,
Județul Hunedoara , zona de munte de peste 1800 m.
Vezi și: Ninsori, lapoviţă şi polei! Vremea o ia razna din nou, anunţ de ultimă oră de la ANM
local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m:
- Județul Maramureş
- Județul Cluj
- Județul Bistriţa-Năsăud
Prognoza meteo emisă de ANM, pentru următoarele două săptămâni
În aceași ordine de idei, din prognoza meteo emisă de ANM, inclusiv cea pentru următoarele două săptămâni, aflăm când se încălzeşte. Conform datelor, în Bana și Crișana, valorile termice vor resimți o creștere în termometre, începând de luni, 5 februarie, fiind preconizate valori într 14 și 15 grade, iar pentru 7-11 februarie, ANM anunță posibile precipitații.
Vezi datele: Prognoza meteo până pe 4 martie 2024. Surprize mari de la vreme, trebuie să ne pregătim
În zona de centru, est și nord a țării, în Transilvania și Maramureș, ANM precizează care sunt valorile termice pentru următoarele zile, specificând că, începând de mâine, se vor înregistra între8 și 10 grade, dar și că „Se vor semnala precipitații posibil pe 4 februarie, iar cu o probabilitate ridicată și în perioada 6 – 11 februarie.”
În Moldova și în Dobrogea, zone afectte de furtunile din decembrie, ANM spune că se va încălzi, deși noaptea media va fi undeva între -6 și -4 grade. Conform datelor, „în perioada 3 – 7 februarie preponderente vor fi temperaturile pozitive (minime de 2…4 grade), iar spre finalul intervalului acestea se vor situa în jurul valorii de 0 grade.”
Află aici: Furtuna Ignunn va face prăpăd în Europa. Meteorologii sunt în alertă
Zona de sud și sud-est a teritoriului va resimți schimbări termice, astfel că vom avea parte de valori ceva mai ridicate, între 12 și 15 grade, iar din punctul de vedere al precipitațiilor, ANM fce precizarea că „posibile precipitații slabe cu o probabilitate în creștere și după 8 februarie.”