Avertismentul scris găsit într-un mare râu din Europa. Seceta a scos la iveală „comoara” ascunsă acum sute de ani

de: Ștefan R. Apostol
05 09. 2022

Unele părți ale Europei se confruntă probabil cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani. State, precum inclusiv Marea Britanie, Franța, Italia, Spania, Portugalia, trec prin cea mai grea perioadă. Din cauza secetei, de exemplu, în Portugalia, a ieșit la iveală un sat fantomă. În alte locuri, seceta a scos la iveală „comoara” ascunsă acum sute de ani. În alte zone s-a putut vedea avertismentul scris, găsit într-un mare râu din Europa.

Relicve din al Doilea Război Mondial și pietre ale foamei ies la iveală

Nivelul apei din marile râuri și lacuri a scăzut dramatic și au apărut relicve din trecut. Oamenii pot vedea acum temutele pietre ale foamei și o bombă rămasă din al Doilea Război Mondial.

Pietrele foamei” sunt un reper comun în unele râuri europene. De la cuvântul german hungerstein, pietrele foamei marchează nivelul apei în timpul secetei severe. Ele amintesc și avertizează generațiile viitoare de greutățile îndurate în trecut, deoarece se pot vedea anii sculptați ai secetelor din trecut.

Avertismentul scris găsit într-un mare râu din Europa

O piatră a foamei notabilă a reapărut în râul Elba, lângă Děčín, Republica Cehă. Pe ea se află un avertisment: „Wenn du mich siehst, dann weine”, ceea ce înseamnă: „Dacă mă vezi, plângi”.

„Pietrele foamei” se găsesc de-a lungul râului Elba, pe măsură ce nivelul apei scade. Datele sculptate în stâncă datează din anii 1417 și 1616. Cea mai recentă este din 2018, din timpul unui val de căldură masivă.

Râurile și lacurile au secat, cauzând probleme majore pentru transportul maritim și alte nave. De asemenea, scăderea nivelului apei a scos la iveală unele comori de obicei îngropate.

Nivelul scăzut al apei în Dunărea din Serbia a scos la iveală rămășițele scufundate ale unor nave din Al Doilea Război Mondial, încă încărcate cu explozibili.

În Spania, „Stonehenge-ul spaniol” a apărut în rezervorul Valdecanas din provincia centrală Caceres. Denumit oficial Dolmen of Guadalperal, cercul de pietre se crede că datează din anul 5000 î.Hr.

Ele au fost descoperite de un arheolog în 1926, dar zona a fost inundată în cadrul unui proiect de dezvoltare rurală în 1963. De atunci, au fost vizibile doar de patru ori.

Un sat fantomă iese la iveală din pământul crăpat

Un sat fantomă care a apărut din cauza secetei care aproape a golit un baraj de la granița dintre Spania și Portugalia atrage mulțimi de turiști cu ruinele sale sinistre.

În condițiile în care rezervorul a ajuns la 15% din capacitate, detaliile unei vieți înghețate în 1992, când satul Aceredo din regiunea Galicia din nord-vestul Spaniei a fost inundat pentru a crea rezervorul Alto Lindoso, sunt dezvăluite din nou.

„Este ca și cum ne-am uita la un film. E un sentiment de tristețe. Sentimentul este că asta se va întâmpla de-a lungul anilor din cauza secetei și a tuturor lucrurilor, cu schimbările climatice.”, spun localnicii de aici, conform CNN.

Vizitatorii au găsit acoperișuri parțial prăbușite, cărămizi și resturi de lemn care odinioară formau uși sau grinzi, și chiar o fântână cu apă care încă curgea dintr-o țeavă ruginită. Lăzi cu sticle de bere goale erau stivuite lângă ceea ce fusese o cafenea, iar o mașină veche semidistrusă ruginise lângă un zid de piatră.

Maria del Carmen Yanez, primarul consiliului din Lobios, din care face parte Aceredo, a pus situația pe seama lipsei de ploi din ultimele luni, în special în ianuarie, dar și pe seama a ceea ce a spus că a fost „o exploatare destul de agresivă” din partea companiei portugheze de electricitate EDP, care gestionează rezervorul.