Avertismentul medicilor înainte de Revelion 2022 pentru toți românii: ”Avem nevoie de legi”

Avertismentul medicilor înainte de Revelion 2022 pentru toți românii: ”Avem nevoie de legi”
România are nevoie de legi în sănătate. Semnalul de alarmă tras de medici

În mai puțin de o lună ne vom lua „La revedere” de la anul 2021. Un an, poate, mai rău decât primul an de pandemie. Numărul victimelor pandemiei a crescut, iar medicii spun că sunt imperative noi legi, deoarece pandemia este echivalentul unui război. Raed Arafat a accentuat încă odată necesitatea vaccinării, deși nici aceasta nu garantează imunitatea totală în fața virusului covid.

România are nevoie de legi în sănătate. Semnalul de alarmă tras de medici

Pentru majoritatea dintre noi anul 2021 a fost un an greu, al unei crize economice, poate mai dure ca cea din 2008, și al unei escaladări a pandemiei la cote alarmant de mari. Odată cu apariția noii variante Delta, cazurile de noi infectări au crescut alarmant de mult, la fel și numărul deceselor.

În cadrul unei conferințe medicale online, mai mulți medici și specialiști, pritntre care și Raed Arafat, au vorbit de necesitatea unor noi legi în sănătate. Aceiași specialiști spun că, deși există vaccinuri și tratamente, se poate ajunge și mai rău, chiar și în aceste condiții.

 „Avem nevoie de legi, pandemia este echivalentul unui război. Avem nevoie de legi pentru pandemie, nu putem pleca la război cu legi de pace. Da, se poate și mai rău. Depinde ce vrem să facem, avem la dispoziție mijloacele de a opri pandemia.

Doar dacă le folosim va fi bine, dacă nu le folosim poate să fie și mai rău. Revelionul îl vor sărbători doar cei care vor supraviețui. Cei care vor un nou an trebuie să aibă grijă să supraviețuiască.”, declara la conferință Cătălin Apostolescu, managerul Spitalului Matei Balș.

Raed Arafat face apel pentru vaccinare

În cadrul aceleiași întrevederi online a participat și Secretarul de Stat Raed Arafat. În intervenția domniei sale, a făcut referire la noile măsuri, cele legate de certificatul verde și obligativitatea acestuia, și a dat exemplu ceea ce s-a întâmplat în Parlament, imediat după emiterea hotărârilor aferente.

„Haideți să corelăm scăderea vaccinării cu ce s-a întâmplat în Parlament, a eșuat votul pe certificatul verde astăzi, când aveam peste 100.000 de vaccinați, a două zi am coborât la 50 și ceva de mii și a treia zi după 40 de mii. Înseamnă că o parte din populație se vaccina că era implementat certificatul verde.

Când au văzut că certificatul verde nu se mai implementează nu s-au mai vaccinat. Aici e categoria populației tinere care consideră că nu-i afectează pe ei prea mult.”, a declarat Raed Arafat, conform Digi 24.

Medicii prezenți la acest maraton de informare pe marginea covid au accentuat și au dat exemple de pacienți care, după ce s-au vaccinat, au avut forme mai ușoare a infectării, dar care au ajuns totuși în spitale.

Concluzia finală a acestei întâlniri a fost că, deși există vaccinuri și românii ar trebui să se vaccineze, virusul nu iartă, și atâta timp cât nu există un cadru legal coerent, lucrurile pot lua un drum dramatic, după cum s-a văzut în ultimele luni.

Secretarul de Stat Arafat face apel la parlamentari

În urmă cu o lună, același Raed Arafat le cerea parlamentarilor să voteze proiectul de lege prin care s-ar fi introdus vaccinarea sau testarea obligatorie pentru anumite categorii profesionale. Proiectul prevdea inclusiv vaccinarea pentru cadrele medicale. „Nu mai este timp de aşteptat.”, spunea Raed Arafat, șeful DSU, făcând apel la parlamentari să voteze această lege.

„Nu avem vaccinare obligatorie în România. Este o discuție foarte clară la Ministerul Sănătății că trebuie prin lege să fie vaccinarea sau testarea obligatorie. Noi am introdus în proiectul de lege, pe lângă cadrele medicale clasice, și cadrele IGSU și cadrele IGAP.

Din ce știu actul normativ nu este depus, dar nu știu sigur. Cel mai bine știe domnul Cseke Attila. Apelul meu către parlamentari este să treacă această lege, nu se poate așa ceva. Nu venim cu obligativitatea vaccinării. Dacă nu te vaccinezi, măcar te testezi, una din două.”, declara Raed Arafat, în urmă cu o lună.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI