Avertismentul crunt al medicilor la scurt timp după începerea școlii: „Copilul NU va merge la școală dacă are aceste simptome!”

Avertismentul crunt al medicilor la scurt timp după începerea școlii: „Copilul NU va merge la școală dacă are aceste simptome!”
Cum trebuie să-ți verifici copilul înainte să-l trimiți la școală

Explozia cazurilor de Covid-19 sperie pe toată lumea, iar viitorul românilor pare compromis din cauza unei noi posibile crize sanitare. Autoritățile și medicii trag semnale disperate privind regulile care trebuie respectate de toată lumea. Potrivit unui mesaj transmis de Societătatea Națională de Medicină de Familie, părinții trebuie să țină cont de o serie de aspecte înainte să-și trimită copilul la școală în această perioadă.

Simptomele la care părinții trebuie să fie atenți

După un an de școală online, elevii și deopotrivă părinții au îmbrățișat cu mare bucurie începerea școlii cu prezență fizică. În ciuda asigurărilor care s-au dat cu privire la neînchiderea școlilor din cauza pandemiei, semnalele autorităților și rata de incidență a cazurilor nu sunt foarte încurajatoare.

Cu toate acestea, în încercarea de a amâna momentul sau a-l evita, medicii de familie îi sfătuiesc pe părinți la ce să fie atenți atunci când evaluează starea de sănătate a copilului lor. În cazul în care aceștia observă simptomatologie care ar ptea fi semn de Covid-19, sunt rugați de specialiști să repsectele normele de siguranță și de sănătate publică și să îi oprească acasă până pot avea o impresie mai clară despre sănătatea micuților.

„Ce trebuie să știe un părinte informat? Copilul NU va merge la școală, va rămâne la domiciliu, dacă în ultimele 24 de ore a apărut cel puțin unul dintre următoarele semne de boală:
– febră;
– tuse;
– dureri în gât;
– dificultăți în respirație;
– pierderea gustului sau mirosului;
– dureri musculare;
– dureri de cap; – secreție nazală;
– tulburări digestive.

În această situație, se va contacta telefonic medicul de familie împreună cu care părintele va decide cea mai corectă atitudine de urmat. În funcție de evoluția stării de sănătate, medicul va stabili tratamentul și dacă este necesară o vizită directă”, se explică pe pagina oficială a Societății Naționale de Medicină de Familie.

Medicul pediatru Mihai Craiu, recomandări valoroase pentru părinți

Teama de a contacta Covid-19 de la școală este destul de mare pentru mulți părinți și bunici, astfel că unitățile de învățământ ar putea deveni medii propice pentru transmiterea virusului, mai ales că există interacțiuni puternice între copii, ei neputând să respecte ca la carte regulile de protecție.

De aceea, medicul Mihai Craiu se adresează părinților cu privire la trei aspecte de bază la care trebuie să fie atenți atunci când suspectează că fiul sau fiica ar putea fi infectată cu noul coronavirus.

„Aș restrânge la 3 sfaturi practice. Primul lucru pe care l-aș lua în seamă, aș vedea în contextul familiei. Dacă există și alții cu guturai, răceală, în familie, atunci mai degrabă ne gândim la ceva care a fost luat, nu neapărat la o reacție alergică.

Al doilea lucru, contează foarte mult rata de transmitere comunitară, a zonei. Aici, în Ilfov, sunt zone unde se apropie de roșu sau a intrat în roșu, deja foarte clar. Adică acolo părinții trebuie să fie mai îngrijorați decât în nu știu ce sat sau școală de regiune de deal unde sunt în verde și n-a fost nimeni în comună bolnav.

Și, în fine, strict din punct de vedere clinic, dacă boala aia este cu febră care nu scade la antitermicele obișnuite, la o doză, la două doze, dacă are și a doua zi febră, trebuie văzut. Nu există alergie cu febră mai multe zile la rând. Deci o boală febrilă care înfundă nasul și face tuse și strănut, dacă vine în context, dacă e în zonă de transmitere comunitară mare și dacă persistă temperatura, trebuie mers la doctor,” explică medicul Mihai Craiu, potrivit Digi24.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI