Avertisment trimis de ANAF. Nu deschideţi aceste e-mailuri sub nicio formă
Românii pot să fie victimele unei noi înșelătorii! Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a emis un semnal de alarmă pentru persoanele care primesc tot felul de e-mailuri bizare. Ele nu trebuie să fie deschise pentru a nu exista probleme!
Înșelătorie nouă în România. Ce au avertizat cei de la ANAF
Românii pot să devină foarte ușor victimele infractorilor care se ocupă cu diverse înșelătorii prin e-mail. Aceștia trebuie să se ferească să deschidă diferite e-mailuri și să nu își trimită datele, mai ales pentru că pot să rămână fără bani sau fără parole.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a anunțat că mai multe mesaje false au fost trimise de pe o adresă care nu aparține instituției, chiar dacă au fost făcute în numele ANAF. Cei care au primit asemenea e-mailuri nu trebuie să le deschidă sub nicio formă.
„Emailuri false în numele ANAF! Nu deschideți emailurile provenite de la info@anaf.ro!”, a anunțat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Ce e-mailuri nu trebuie să fie deschise
De asemenea, se pare că infractorii ar utiliza coordonatele, printre care numărul de telefon și adresa poștală, dar și denumirea instituției. ANAF avertizează persoanele fizice și juridice să nu deschidă mesajele sau atașamentele în care sunt anunțate de discrepanțe în evidența fiscală, ele fiind false.
„Persoanelor juridice, dar și celor fizice, care recepţionează aceste mesaje, în care sunt informate despre discrepanțe în evidența fiscală, le recomandăm să nu deschidă mesajele și nici atașamentele acestora.”, au mai precizat cei de la ANAF.
Românii, victimele infractorilor
Recent, specialiștii în securitate cibernetică și Poliția Română avertizau oamenii cu privire la noi metode de fraudă bancară. Se pare că infractorii folosesc mesaje trimise pe mobil sau prin e-mail prin care anunță potențialele victime că sunt pe cale să rămână fără conturile bancare.
În mod normal, reprezentanții băncilor contactează clientul telefonic și stabilesc întâlniri la sediul băncilor, însă infractorii cer datele personale pe care le au victimele, dar și datele contului bancar pentru a rezolva presupusele probleme cât se poate de repede.
„Ați primit și dumneavoastră acest mesaj/mail? Sperăm că NU ați dat curs „invitației neobișnuite” de a vă introduce datele personale pe platforma respectivă.
La o citire atentă a mesajului, remarcăm forma textului și încercăm să nu cădem „pradă” acestor atacuri de tip #phishing. Mai mult, vă rugăm să discutați cu bunicii sau persoanele dragi, care pot fi vulnerabile în fața acestor situații.
Verificați cu atenție adresa expeditorului, adresa site-ului pe care ar urma să introduceți date personale și asigurați-vă că sunteți pe site-ul oficial, iar cererea este una legitimă.
Vă invităm să trimiteți acest mesaj tuturor persoanelor vulnerabile!”, a anunțat Poliția Română, pe Facebook.