Avertisment meteo crunt pentru români. Furtunile și ploile torențiale pun stăpânire pe România marți
Prognoza meteo pentru 31 mai 2022. Suntem la final de luna mai și, din păcate, prognoza meteo pentru astăzi nu este una bună. În această dimineață ANM a emis trei avertizări meteo de Cod Galben pentru o parte însemnată a teritoriului. Valabilitatea avertizărilor este până diseară, la ora 22:00. Ieri a fost publicată și prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.
Prognoza meteo pentru 31 mai 2022. Trei avertizări meteo de Cod Galben
Ziua de astăzi, din păcate, aduce vești proaste din punct de vedere termic, în mai toată țara. Conform prognozei, vor apărea fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată, și au intrat sub incidența Codului Galben, valabil până în această seară, la ora 22:00. Zonele vizate de avertizările de Cod Galben sunt Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei și local la munte.
„În intervalul menționat, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55-75 km/h) și grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp şi izolat 40 l/mp.”, spune ANM în avertizarea de Cod Galben de astăzi.
Celelalte două avetizări au în vedere județul Caraş-Severin, aici find vorba de „averse torențiale ce vor acumula 25-30 l/mp, descărcări electrice, grindina de mici dimensiuni”, anunță ANM.
Prognoza pentru București
Tot astăzi, ANM a emis și prognoza zilei de 31 mai 2022 pentru capitală, anunțând că „vremea va continua să se încălzească ușor, însă gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere.”
„Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara, când vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil vijelie (viteze de 55-60 km/h) și averse (8.-10 l/mp, izolat peste 15 l/mp). Temperatura maximă va fi de 29-30 de grade.”, se menționează în prognoza meteo de astăzi.
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Temperaturi ridicate în vestul țării
Conform datelor publicate de ANM, în Banat vremea va valori termice cuprinse între 24-27 grade ziua şi 11-14 grade noaptea. Începând cu data 1 iunie, temperaturile vor creşte semnificativ.
Vremea va deveni călduroasă la sfârşitul săptămânii, cu maxime termice de 32-33 de grade şi minime de 15-21 de grade. În cea de-a doua săptămână, temperaturile vor fi cuprinse între 26-29 de grade.
În Crișana valorile termice vor ajunge la temperaturi maxime de 23-26 de grade şi minime de 11-15 grade, pe timpul nopții. Din data de 1 iunie, vremea se va încălzi semnificativ. ANM anunță că la finalul săptămânii va deveni călduroasă, cu valori cuprinse între 30-33 de grade ziua, şi nocturne de 14-18 grade.
În prima parte a prognozei meteo, în Transilvania temperaturile pe timpul zilei vor ajunge la 24-27 de grade şi minimele la 9-14 grade. Ulterior, în perioada 2-6 iunie va deveni local călduroasă, astfel că la amiază vor fi 28-31 de grade.
În intervalul 7-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat, în general apropiat de normele climatologice ale primei decade a lunii iunie, anunță ANM.
Zona de nord-vest a țării, în Maramureș,s e vor înregistra valori maxime de 23-26 de grade şi minime de 11-13 grade. Începând cu perioada 2-6 iunie, valorile termice vor crește semnificativ.
Astfel că, vor fi înregistrate valori cuprinse între 28-32 de grade. Ulterior, în perioada 7-10 iunie regimul termic va fi mai ponderat, apropiindu-se de cel caracteristic primei decade a lunii iunie.
Prognoza în estul și sudul țării
În Moldova, ANM anunță temperaturi cuprinse între 23-26 de grade şi minime de 12-15 grade. Valorile termice vor crește între 2 şi 6 iunie, ajungând la 30-34 de grade. Ulterior, vremea se va mai răcori. Se vor înregistra temperaturi în jurul celor obişnuite pentru prima decadă a lunii iunie.
În zona Dobrogei, ANM anunță temperaturi cuprinse între 31-34 de grade, pe litoral se vor înregistra 25-28 de grade, şi minime de 16-20 de grade, în perioada 2-7 iunie. În intervalul 8-10 iunie regimul termic va fi mai ponderat şi se va apropia de normalul primei decade a lunii iunie.
În sudul țării, în Muntenia, vremea va fi caldă în cea mai mare parte a intervalului. În perioada 2-6 iunie se vor înregistra maxime ale temperaturii aerului în medie de 30-34 de grade, în special în zonele de câmpie şi minime de 15-19 grade.
Pentru perioada 7-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat, cu valori ce vor fi în general apropiate de cele specifice primei decade a lunii iunie. La amiază se vor înregistra 25-28 de grade, anunță ANM.
În Oltenia va fi vreme caldă, cu valori cuprinse între 26-30 de grade. Începând cu perioada 2-5 iunie va deveni călduroasă, cu maxime cuprinse între 31-34 de grade, cu precădere la câmpie şi minime de 15-19 grade. Pentru intervalul 6-9 iunie se estimează valori temrice cuprinse între 26-28 de grade.
Prognoza meteo la munte
„Vremea va fi caldă în majoritatea zilelor din interval, chiar deosebit de caldă între 2 şi 6 iunie. Se vor înregistra maxime termice de 20-25 de grade şi minime de 8-14 grade.
Valorile vor fi mai coborâte, atât ziua, cât şi noaptea, la altitudini mari. Intervalul 8-10 iunie se va apropia de cel normal pentru prima decadă a lunii iunie.
În prima săptămână, în orele după-amiezilor, se vor semnala averse, pe arii mai extinse şi izolat cu caracter torenţial în data de 31 mai. Probablitatea pentru ploi mai frecvente şi local mai însemnate cantitativ va fi ridicată şi în perioada 6-9 iunie.”, anunță ANM.