Avertisment îngrijorător pentru bucureşteni. Termoenergetica, la un pas de faliment din cauza datoriilor. Cetăţenii ar putea face frigul la iarnă
Veste îngrijorătoare pentru bucureșteni. Primăria București are restanțe scadente de 80 de milioane de euro și restanțe în aceeași valoare din anii precedenți, a transmis Termoenergetica.
Primăria Capitalei nu-și achită datoriile către Termoenergetica
Având în vedere faptul că Primăria are aceste restanțe, există „riscul de imposibilitate de asigurare a funcționării Sistemului Centralizat de Alimentare cu Energie Termică a Capitalei pe durata sezonului de iarnă 2022 – 2023”, a mai transmis compania.
Reprezentanții Termoenergetica au transmis, către Direcția de Asistență Tehnică și Juridică a Primăriei Capitalei, un document prin care avertizează că ar putea intra în insolvență. În acest caz, există riscul unor proceduri de executare silită, ceea ce înseamnă că ANAF ar putea pune poprire pe conturile Termoenergetica.
De asemenea, compania a precizat că ar putea intra în insolvență în scurt timp, dacă nu sunt alocate fondurile necesare. În momentul de față, Termoenergetica se află într-o situație financiară critică, au spus reprezentanții acesteia.
Claudiu Crețu este directorul general al Termoenergetica. Acesta a declarat, la Antena 3, că Primăria Capitalei trebuie să se împrumute pentru a achita datoriile de peste 80 de milioane de euro.
„Datoriile sunt în jur de 400 de milioane de lei, datorii scadente acum, însemnând subvenţia pe ultimele trei-patru luni, şi încă 500 de milioane de lei, pierderile anilor 2020 şi 2021, deci vorbim undeva la 800 de milioane de lei”, a precizat directorul Termoenergetica.
Peste jumătate de milion de locuințe ar putea fi afectate la iarnă
Dacă Termoenergetica nu va mai avea fonduri să continue să asigure căldură și apă caldă, ar putea fi afectate peste jumătate de milion de locuințe la iarnă. Pe lângă acestea, în situații dificile vor fi puse și școli, spitale sau grădinițe.
„În actualul context, Primăria, chiar dacă dorește, nu poate să se împrumute și atunci suntem într-un cerc vicios – Primăria nu se poate împrumuta, nu poate plăti, iar toate aceste datorii pun presiune pe sistemul de încălzire centralizată al Capitalei. Trebuie rezolvat în cel mai scurt timp, pentru că vara e pe sfârșite, se apropie luna octombrie, prețul gazului cunoaștem cu toții că e din ce în ce mai mare și trebuie să ne pregătim de iarnă având contracte ferme, având plățile la zi, astfel încât să nu existe riscul de sincope în aprovizionare în sezonul de iarnă”, a declarat pentru Digi24 Claudiu Crețu, director Termoenergetica.
Conductele care transportă apă caldă în Capitală totalizează 1.000 de kilometri, iar din totalul acesta, 700 necesită înlocuire urgentă.