Avertisment de ultimă oră pentru bucureșteni. Ce se întâmplă cu căldura și apa caldă

de: Ștefan R. Apostol
12 02. 2021

Iarna lui 2020 și începutul de an 2021 îi găsește pe bucureșteni fără căldură și apă caldă. Situația de fapt se datorează unei infrastructuri deficitare și influenței temperaturilor scăzute asupra acesteia. Noile informații venite de la Ministerul Energiei nu fac altceva decât să înrăutățească situația actuală din București. Ministrul a anunțat existența unor avarii la Termoenergetica și cere urgentarea remedierii acestora.

București înghețat și avariile de la Termoenergetica

Recentele avarii produse la furnizorul de agent termin, Termoenergetica, l-a determinat pe Ministrul Energiei, Virgil Popescu, să pună presiune și să ceară remedierea imediată a avariilor existente, dar și pregătirea Termoenergetica pentru eventuale noi avarii.

Infrastructura Bucureștiului, una învechită, este afectată grav de schimbările de temperatură și, implicit, de temperaturile scăzute din ultima perioadă, dar și din ultimii ani.

”De astăzi până luni meteorologii ne anunță că se va înregistra o răcire accentuată în toate regiunile țării. Vremea va fi deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare.

Va fi local geroasă mai ales noaptea și dimineața. Vreau să dau asigurări că Sistemul Energetic Național este pregătit. Nu vom avea probleme cu alimentarea cu energie electrică sau termică!”, a anunțat Virgil Popescu.

Predicția specialiștilor este că întreaga infrastructură folosită de Termoenergetica este în pericol, din cauza gradelor cu minus din termometre.

Într-o eventuală cedare masivă a infrastructurii, peste un milion de bucureșteni ar putea trece prin ce a mai rămas din această iarnă în frig și fără apă caldă.

Deja în aproape toate sectorale Capitalei există problema apei calde și a căldurii, cele mai afectate fiind sectoarele 1, 2, 3 și 5.

Sume colosale plătite de municipalitate pentru infrastructură

Termoenergetica a încheiat contracte-cadru în valoare de 79 milioane de lei cu patru companii de construcții.

Contractele sunt pentru repararea și înlocuirea instalației termice conducte de apă. Cele patru companii sunt Erbasu, Elsaco, Acvatot și Clay Work București.

Mai mult de trei sferturi din rețeaua de conducte are aproape 40 de ani. Asta înseamnă că aproximativ 2.600 de tone de apă caldă se pierd în pământ în fiecare oră în timpul sezonului rece.

Lucrările pe care trebuie să le efectueze cele patru companii constau în înlocuirea secțiunilor deteriorate din rețeaua primară a sistemului de încălzire.

”La ora actuală, trebuie o privire integrată asupra sistemului centralizat de încălzire, o decizie unitară și pe ELCEN și pe Termoenergetica și, de asemenea, investiții, investiții și iar investiții.

Pentru că și capacitățile de producție, transportul, distribuția și furnizarea, au nevoie de investiții și de acțiuni ferme și credibile.”, a precizat Mihai Mereuță pentru Impact.ro.

Termoenergetica operează cel mai mare sistem de încălzire din România. Compania, de la defunctul RADET, deține 43% din piața din București.

Furnizează căldură și apă caldă pentru aproximativ 562.000 de apartamente care găzduiesc în total 1,21 milioane de locuitori.