Avertisment de ultim moment al autorităților din Grecia. Turiștii români, în pericol din cauza țânțarilor

de: Ciprian Ioana
19 06. 2019

Autoritățile din Grecia trag un semnal de alarmă. Românii care și-au planificat concediile în statul elen și au de gând să-și petreacă acolo vacanța sunt sfătuiți să-și ia măsuri de precauție sporite din cauza țânțarilor.

Odată cu încălzirea globală și cu schimbările la care e supusă planeta, guvernele din întreaga lume trebuie să ia măsuri pentru a face față acestor modificări ale climei. Situația e la fel peste tot în lume, iar țările dezvoltate știu că pericolul e mare și incapacitatea de adaptare la încălzirea globală poate avea efecte nedorite.

Autoritățile din Grecia se tem, în acest moment, de bolile pe care le pot provoca țânțarii. Și orașele mari din România se confruntă cu aceeași problemă, însă Grecia a decis că e cazul să tragă un semnal de alarmă public. Mai ales că țara e vizitată, în fiecare vară, milioane de turiști.

De ce sunt în pericol turiștii care merg în Grecia

Multre dintre bolile cauzate de schimbările climatice sunt răspândite de țânțari, spun specialiștii.  Grecia este una dintre țările expuse, motiv pentru care a lansat o alertă de călătorie.

Oamenii care sunt mușcați de țânțari se pot infecta cu virusul West Nile. Pericolul e prezent și în Spania, acolo unde specialiștii, reuniți la Barcelona, au avertizat că orice virus, de la West Nile la Zika sau Dengue se poate răspândi rapid. Persoanele călătoresc mult mai ușor acum, ceea ce face ca răspândirea unor astfel de boli să aibă loc rapid.

Statisticile arată că, în 2018, 400 de persoane de pe teritoriul Europei au murit din cauza virusului West Nile.

„Avem virusuri şi ţânţari care, de obicei, constituie o problemă minoră, dar uneori, dacă vorbim de un oraş mare, se poate ajunge la o epidemie de proporţii. Am văzut acest lucru în Americi, în cazul virusului Zika, de exemplu, sau al virusului Dengue, iar sudul Europei, inclusiv această regiune (Catalonia – n.r.) este oarecum într-o situaţie de risc”
Marion Koopmans, specialist

Ţânţarii nu sunt singura sursă de infectare, scrie Digi24. Căpuşele, de exemplu, care au ajuns până în Suedia, transmit boala Lyme şi virusul encefalitei căpuşelor.