Avertisment ANM! Vremea se schimbă din nou, ce se va întâmpla în zilele următoare

de: Ștefan R. Apostol
28 06. 2023

Astăzi, 28 iunie, deși în anumite regiuni din țară cerul este înnorat, așa cum este și în București, locuitorii resimt zăpușeala, iar ANM a anunțat că vor apare din nou fenomene de instabilitate termică, precum și precipitații. Așa cum scriam și ieri, există, în continuare, un avertisment ANM, care anunță că vremea se schimbă din nou, precum și date despre ce se va întâmpla în zilele următoare.

Avertisment ANM de instabilitate atmosferică, până în această seară

În cursul zilei de ieri, ANM a emis o nouă avertizare valabilă până în acastă seară, în jurul orei 23:00, care vorbește de o nouă instabilitate atmosferică. Astăzi, în schimb, avem parte de un nou avertisment ANM de cod galben, pentru cel puțin cinci județe din țară, unde sunt anunțate ”averse care vor acumula 25…30 l/mp, izolat descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni.”.

Vezi și: Alertă meteo ANM. Cod portocaliu de ploi torențiale, pericol de inundații în aceste zone din România

Anunțul publicat ieri de ANM spune că ”În intervalul menționat vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, izolat grindină și local  intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h. Astfel de manifestări se vor semnala în după-amiaza zilei de marți (27 iunie) și în cursul nopții de marți spre miercuri (27/28 iunie) în vestul, centrul și nordul țării, iar pe parcursul zilei de miercuri (28 iunie) în sud, sud-est, la munte și local în restul teritoriului. Pe alocuri se vor acumula cantități de apă de 15…25 l/mp.” Cele două avertizări de cod galben, valabile până astăzi, în jurul orei 16:00, sunt pentru județele Maramureş, Sălaj, Satu Mare, județul Arad și Bihor.

Vezi și: O nouă atenţionare de la ANM! Zonele în care vremea va face prăpăd, a fost emis Cod galben

Directorul ANM spune că vremea se schimbă din nou

În același context, au fost actualizate prognozele meteo pentru zilele următoare pentru întreg teritoriul, iar directorul ANM spune că vremea se schimbă din nou, cel puțin pentru ziua de 29 iunie:

”Vorbim și de intensificări ale vântului cu rafale de 55…70 de km/h, iar până mâine seară la ora 23:00, o informare meteorologică pentru că instabilitatea va fi de interes și pe parcursul zilei de mâine, în special în partea de vest, centru și nord a țării, după care și în zona de sud și sud-est, aceleași fenomene meteorologice de instabilitate specifice și cantități de apă de peste 15-25 l/mp.

Mâine dimineață vom actualiza această alertă meteorologică pentru că precizăm faptul că fenomenele vor continua, iar din punct de vedere termic, dacă astăzi am mai avut valori de temperaturi care au depășit 31…32 de grade, mâine valorile de temperaturi vor scădea semnificativ, cel mult 19…28 de grade Celsius, pentru că în intervalele cu precipitații cu siguranță regimul de temperaturi va fi unul, în cea mai mare parte a țării, chiar ușor sub normele datei din calendar”, a mai transmis directorul ANM.

Vezi și: Prăpăd în România, vremea o ia razna din nou. Ce spun meteorologii despre prognoza meteo, ce ne aşteaptă

Un nou avertisment ANM pentru prima zi de iulie. Maximele se vor apropia de pragul unei zile de caniculă

Mai sunt doar câteva zile până la trecerea în luna iulie, iar noile prognoze spun că vom avea parte de caniculă, iar directorul ANM mai spune că ”maximele se vor apropia de pragul unei zile de caniculă”:

”Într-adevăr, luna lui Cuptor, ziua de sâmbătă, va aduce din nou o vreme în încălzire pentru că maximele se vor apropia de pragul unei zile de caniculă, 34 de grade Celsius.

Cu siguranță vom vorbi în continuare, la începutul lunii iulie, de disconfort termic în creștere, deoarece temperaturile ridicate asociate cu gradul mare de umezeală vor crea această stare de disconfort termic și de temperaturi resimțite cu mult mai mari”, a explicat directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Cum va fi vremea până la sfârșitul lui iulie 2023. Prognoza meteo pentru luna lui Cuptor

Temperaturile caniculare și fenomenele extreme sunt în desfășurare și la nivelul Europei, unde s-au înregistrat valori termice peste pragul de 42 de grade, precum cele din sudul Spaniei și al Portugaliei. Oricum, noul avertisment ANM spune că astfel de situații vor fi din ce în ce mai prezente, odată cu venirea lunii iulie.