Avertisment terifiant de la ANM. Ce se întâmplă cu vremea în lunile mai și iunie, dar și cu tornadele
Meteorologii avertizează că în lunile mai și iunie este posibil ca România să mai fie lovită de tornade. Avertismentul vine chiar din partea directorului Administrației Naționale de Meteorologie, care precizează că fenomenul ia amploare din cauza încălzirii globale.
Precizările vin la doar câteva zile după ce o tornadă s-a format în sudul țării, în zona localității Drajna, din județul Călărași. Tornada a fost atât de puternică încât a răsturnat un autocar în care se aflau 39 de persoane. Autoritățile au anunțat ulterior că acoperișurile mai multor case au fost distruse de vântul care sufla în zonă cu 90 km/h.
România ar putea fi lovită de tornade în lunile mai și iunie
„Ni se pare, sau chiar așa este, sunt din ce în ce mai multe tornade. Este discuția de ordin științific dacă încălzirea globală reprezintă un factor favorizant pentru creșterea în număr și intensitate a acestor fenomene. (…) Furtunile de vară, care niciodată nu trebuie să excludem posibilitatea ca, în anumite condiții, să devină foarte severe. Luna mai și luna iunie, cel puțin să nu fie lipsite de episoade cu instabilitate”, a declarat directorul ANM, Florinela Georgescu, la Realitatea TV.
În ceea ce privește tornada din urmă cu câteva zile, directorul ANM spune că au fost emise atenționări de vreme severă pentru zona județului Călărași.
„Șase mesaje – trei de cod galben, trei de cod portocaliu. Primul galben a fost la 15:41. Primul portocaliu a fost la 16:52, cu menționarea localității Dragalina în corpul mesajului, în care a fost specificată eminența apariției unei vijelii puternice”, a spus Florinela Georgescu.
Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară, iar prin deplasare se formează o pâlnie. Vântul se rotește în atmosferă pe o axă verticală, fiind în corelație cu mișcările de convecție a aerului. Este însoțit de nori negri de furtună (cumulus și cumulonimbus). Tromba vârtejului de aer se înalță de la suprafața pământului până la nivelul norilor.