Avantajele crizei economice. Fiecare dintre noi are o șansă în plus acum
Cu toate că pandemia provocată de noul coronavirus a adus numeroase probleme, fie ele de ordin financiar, social, demografic, etc., există, totuși, și un aspect îmbucurător pentru fiecare dintre noi și pentru planetă.
Avantajul crizei provocate de coronavirus
În contextul crizei care paralizează aproape întreaga economie globală, se așteaptă, în cursul acestui an, o scădere majoră a emisiilor poluante de dioxid de carbon, care ar putea fi chiar cea mai importantă reducere a volumului de emisii de CO2 de la sfărșitul celui de-al Doilea Război Mondial și până acum.
Emisiile poluante ar putea scădea la nivel global cu peste 5% (o primă micșorare importantă după cea de 1,4% care a avut loc odată cu criza financiară din 2008), susține Rob Jackson, preşedintele reţelei Global Carbon Project, care realizează estimări anuale cu privire la poluarea cu dioxid de carbon.
„Nu aş fi deloc surprins să constat o scădere de 5% sau chiar mai mult în emisiile de dioxid de carbon din acest an, ceva ce nu s-a mai văzut de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial“, a declarat expertul.
Un minus pentru economie, un plus pentru planetă
În condițiile în care climatologii avertizaseră deja guvernele lumii că emisiile globale trebuie reduse cel mai târziu începând cu anul 2020, pentru a limita impactul încălzirii globale, acesta pare să fie singurul efect pozitiv al crizei sanitare.
„Nici măcar prăbuşirea Uniunii Sovietice, nici diferitele crize bancare şi petroliere din ultimii 50 de ani nu au afectat emisiile (de CO2) în modul în care o face această criză“, a punctat Jackson, profesor la Universitatea californiană Stanford.
Cu toate acestea, în absența unor modificări structurale, micșorarea volumului de emisii de CO2 cauzate de pandemia de COVID-19 nu va avea un impact prea mare asupra concentraţiilor de dioxid de carbon care s-au acumulat odată cu trecerea anilor în atmosferă, susțin experții.
„Această scădere nu este provocată de schimbări structurale şi, imediat ce restricţiile privind izolarea vor fi înlăturate, mă aştept ca (volumul) emisiilor să urce din nou până la valorile dinainte de criză“, a declarat un reputat climatolog de la Universitatea Angliei de Est.