Avantaje și dezavantaje ale centralelor pe lemne. Ce trebuie să știi înainte să cumperi
Una dintre cele mai la îndemână soluții atunci când vine vorba despre încălzirea locuinței o reprezintă centrala pe lemne. În zonele unde nu există acees la gaze ea este cu atât mai utilă, asigurând încălzirea casei și a apei menajere. La fel ca și cea pe gaze, centrala pe lemne prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje, despre care vă invităm să citiți în continuare.
Avantaje și dezavantaje ale centralelor pe lemne
Centralele termice pe lemne înlocuiesc cu succes sobele clasice, fiind durabile, sigure și eficiente. Dintre variantele existente pe piață, cele mai practice sunt cele care funcționează pe principiul gazeificării. Combustibilul arde complet prin această tehnologie, producând o cantitate mică de cenușă.
Un alt avantaj al centralei pe lemne, spre deosebire de cea pe gaz, este că oferă un plus de siguranță. Un motiv este amplasarea în afara locuinței, iar al doilea este reprezentat de riscul de incidente sau explozii mai redus.
Înainte de a-ți achiziționa totuși o centrală pe lemne, trebuie să știi câteva lucruri, cum ar fi faptul că ai nevoie de lemne de bună calitate și bine uscate (cu o umiditate sub 15%). Cu alte cuvinte, ai nevoie de lemne cumpărate cu un an sau doi înainte de momentul folosirii. Important de precizat însă că există și alte alternative la lemn, ca de exemplu cărbuni sau peleți, cu condiția ca centrala să permită, bineînțeles, acest lucru.
Ce trebuie să știi înainte să cumperi
Centralele termice pe lemne reprezintă cele mai ieftine forme de încălzire, emanând o cantitate mare de căldură. În ciuda faptului că este pe lemne, o astfel de centrală nu poate funcționa fără curent electric, astfel că va fi necesar să asiguri un sistem de siguranță suplimentar.
În mod evident, în cazul unei întreruperi prelungite a curentului electric, nu vei putea încălzi locuința sau folosi apa caldă. O altă diferență între centrala termică pe lemne și cea pe gaze o reprezintă faptul că prima nu poate fi oprită imediat, fiind necesară consumarea combustibilului existent în interiorul ei. Din acest motiv se impune o supraveghere constantă până la momentul opririi ei.
În cazul acestui tip de încălzire, costul inițial este este unul mai ridicat (din cauza investirii în accesoriile specifice: cazan, pompe, vase de expansiune, sisteme de siguranță, etc.).