Avalanșă în Munții Rodnei. Cabana Puzdrele a fost acoperită complet
Miercuri, datorită temperaturilor ceva mai ridicate, în zona Munții Rodnei a avut loc o avalanșă. În urma căderilor de zăpadă, Cabana Puzdrele, aflată în apropiere, a fost acoperită integral de valul de zăpadă. Autoritățile spun că nu sunt victime.
Activitatea avalanșelor de zăpadă înregistrată de inelele arborilor în Munții Rodnei
Avalanșele de zăpadă sunt un proces răspândit în masivele înalte aparținând lanțului Carpaților Românești. Apariția bruscă și imprevizibilă a avalanșelor de zăpadă provoacă pagube la nivelul vegetației forestiere, al infrastructurilor, al căilor de comunicație și uneori pierderi de vieți omenești.
Copacii înregistrează în inelele lor anuale de creștere efectele perturbărilor mecanice cauzate de procese externe. Acestea sunt arhive naturale ale activității hidrologice și geomorfice la scări temporale de zeci de ani sau secole.
Pe versanții împăduriți afectați de avalanșele de zăpadă, analiza inelelor arborilor este o bună alternativă pentru a dezvălui o cronologie exactă a evenimentelor. Anii cu avalanșe de mare magnitudine și tulburările de creștere corespunzătoare au fost cartografiate pentru a vizualiza extinderea minimă a fiecărui eveniment, într-un studiu amplu.
Datele obținute au contribuit la îmbunătățirea înregistrărilor de arhivă limitate. În același timp, au permis o estimare mai realistă a apariției proceselor în zona de studiu.
Avalanșa de pe Vârful Puzdrele, a căzut de la aproximativ 1.900 m
Conform autoriităților din zonă, ieri a avut loc o avalanșă puternică. Plafonul de zăpadă a căzut de pe Vârful Puzdrele, de la 1.900 de metri. La poalele vârfului se află Cabana Puzdrele, care a fost acoperită de zăpadă, la cota de 1.500 de metri.
„Pe fondul încălzirii bruşte a vremii, o avalanşă de mari dimensiuni a ‘măturat’ Cabana Puzdrele din Munţii Rodnei. Nu au fost raportate victime.
Lungimea avalanşei – aproximativ 1000 m. Coroana e de aproximativ 400-500 m”, au scris miercuri, pe pagina de Facebook cei de la Avalanşe în Carpaţi.
Reprezentanții Serviciului Public Judeţean-Salvamont Maramureş s-au deplasat imediat la fața locului, confirmând faptul că sunt doar pagube materiale, nu și victime, în urma avalanșei de ieri.
„Cabana e acoperită aproape complet. Cabana e nouă, solidă, are parter şi dormitoare la etaj, iar lângă cabană sunt două heleştee cu peşti – acoperite in totalitate de avalanşă – de aproape 1.000 m lungime.
Acolo în zonă sunt nişte muncitori la o altă cabană mai sus de zona afectată, care timp de aproape 30 minute au auzit un huruit grozav.”, a spus Dan Benga, Serviciului Public Judeţean-Salvamont Maramureş.
Astfel de situații sunt frevente, mai ales în perioadele în care temperaturile cresc brusc, iar zăpada se topește.