Autostradă din cenușă de hârtie. Ce țară a aprobat construcția ei și de ce nu folosesc ciment
Cum vi se pare ideea unei autostrăzi construită din hârtie? De fapt nu e chiar hârtie, ci un fel de cenușă făcută prin reciclarea acesteia. Nu este de domeniul fantasticului, este o realitate imediată. La prima vedere noua porțiune de autostradă construită arată ca oricare alta. Dar secretele ascunse se află sub suprafața sa. Dar subiectul nostru, autostrada din cenușă de hârtie, este cât se poate de reală.
Țara europeană care a ales un alt drum către sustenabilitate
De când s-au inventat autostrăzile și betonul, peste tot în lume așa au fost construite. Numai că, odată cu conceptul de sustenabilitate și reciclare au început să apară noi idei. Printre acestea se numără și ideea ingenioasă de a construi o autostradă din cenușă de hârtie.
Nu este de domeniul fantasticului, ci este o realitate. Noua autostradă este regăsită în localitatea La Font de la Figuera, lângă orașul spaniol Valencia. De altfel Spania, țara de origine a acestui proiect, este printre primele care a adoptat acest nou concept.
Deși ar fi prima de acest fel, genul acesta de tehnologii de sustenabilitate au început să apară și în domeniul cnstrucțiilor de autostrăzi. La nivel global interesul pentru reducerea poluării, în diferitele ei forme, au generat noi tehnologii inovative în mai toate domeniile de activitate, inclusiv construcțiile.
Compania spaniolă Acciona este membru al proiectului paperChain. Inițiativa face parte din strategia industrială mai largă a Europei de a asigura o abordare mai circulară a resurselor naturale. Mai nou, cei de la Acciona, își propun să valorifice deșeurile generate de industria de hârtie și celuloză din Europa.
Noile tehnologii fac posibilă refolosirea și reciclarea profitabilă. Un exemplu bun este proiectul paperChain abordat de compania spaniolă Acciona. Acest tip de evoluții poate fi folosit pentru orice, textile, ambalaje, chiar și nemetalice și chiar hrană pentru pește din apa de tratare a fabricilor de celuloză.
Autostradă din cenușă de hârtie construită în Spania
Datorită tehnologiei de pionierat, antreprenorul spaniol Acciona folosește cenușă de hârtie pentru a înlocui cimentul care ar intra în mod normal în construcția drumului pentru a îmbunătăți durabilitatea.
Compania care a propus ideea ingenioasă, Acciona, consideră că utilizarea cenușii de hârtie îi va permite să-și reducă semnificativ amprenta de carbon. Impactul potențial al proiectului, spun oficialii companiei, este enorm. S-a calculat că se pot economisi 65-75% din emisiile de CO2 asociate. Și se pot economisi până la 18.000 de tone de ciment pe an, mai spun cei de la Acciona.
„În construcția de drumuri, avem nevoie de cele mai puternice materiale. Și pentru asta, de obicei folosim ciment.
Această cenușă de hârtie nu arată doar ca cimentul. Acesta îndeplinește toate cerințele tehnice ale cimentului, dar este și mai ecologic”, explică Acciona Manager de proiect R&D, Juan Jose Cepria Pamplona, conform EuroNews.com.
Dar beneficiul nu este doar reducerea emisiilor de carbon. Prin utilizarea cenușii de hârtie, adică deșeuri de hârtie și celuloză arse care nu mai pot fi reciclate, compania transformă gunoiul, care cel mai probabil ar ajunge în depozitul de deșeuri, într-o resursă.
Autostrada din La Font de la Figuera este unul dintre cele trei proiecte pilot, dar Acciona are planuri mari pentru viitor. Intenția companiei este să extindă utilizarea cenușii de hârtie la nivel național și în cele din urmă să o reproducă la nivel internațional.