Autoritățile, în alertă. Risc de viitură pe Dunăre. Care sunt zonele critice

de: Ștefan R. Apostol
19 09. 2024

Ultimele zile au adus canttăți importante de precipitații în mai tot estul Europei, iar asta a adus și riscuri majore. Cele mai recente informații precizează faptul că autoritățile au lansat o informare și o alertă. Conform acestora, la acest moment există un risc de viitură pe Dunăre, precizând și care sunt zonele critice.

Autoritățile sunt în alertă, anunțând un risc de viitură pe Dunăre

Ca umare a creșterii debitului celui mai mare fluviu care traversează Europa, la această oră autoritățile române sunt în alertă, vorbind despre un posibil risc de viitură pe Dunăre.

Din prognozele hidrologice enunțate de specialiști, în perioada zilelor de 28 și 29 septembrie este preconizată o creștere masivă a debitului Dunării, ceea ce duce la posibile viituri pe Dunăre. De altfel, de la Ministerul Mediului a venit și o informare în acest sens:

„Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea FECHET, a convocat, astăzi, în format hibrid, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP.

Şedinţa extraordinară a CMSU a fost organizată pentru a analiza situaţia hidrologică a Dunării în contextul hidrometeorologic existent în amonte de ţara noastră, unde cantităţile importante de precipitaţii au produs debite foarte mari ale acestui fluviu.”, anunță Ministerul Mediului.

Ministerul Mediului precziează care sunt zonele critice

Debitele Dunării, al doilea cel mai lung fluviu din Europa, conform specialiștilor, au ajuns la niveluri statistic probabile doar o dată la 85 de ani, după ce Ciclonul Boris a adus ploi torențiale în Austria, Republica Cehă, Polonia și Ungaria. Alertele meteorologice roșii rămân în vigoare, mai spun specialiștii:

„Experţii de la INHGA au informat că debitul pe Dunăre, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în intervalul 18–19.09.2024, a fost în creştere, având valoarea de 4200 m3/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s)”, a transmis Ministerul Mediului.

Inundațiile au devastat Europa Centrală, provocând moartea a cel puțin 17 persoane, în timp ce guvernele din regiune au luat măsuri de urgență și s-au pregătit să cheltuiască sute de milioane de euro pentru curățare. De altfel, meteorologii au prognozat un nou ciclon puternic ce aduce furtuni.

Autoritățile, în alertă, încearcă să găsească modalități de contracarare

Deși pentru moment informațiile venite din statel vecine, traversate de Dunăre, sunt cel puțin alarmante, autoritățile de la București încearcă să găsesască modalități de contracarare a eentualelor viituri.

Cu toate astea, mai spun surse din minister, există o posiblitate de creștere a debitelor, în special în secţiunea Baziaş, la valori maxime de 9200-9500 m3/s.

„Menţionăm că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire.

Pe baza informaţiilor actuale, nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în bazinul Dunării amonte de intrarea în ţară”, a mai transmis Ministerul Mediului.

Risc de viitură pe Dunăre în aceste zone, ca urmare a precipitațiilor

În aceeași informare de la minister sunt precizate și prognozele meteo furnizate de ANM, conform cărora există un cod galben de ploi torențiale în zona Banatului, începând cu data de 24 septembrie, cantitățile de apă, ca urmare a precipitațiilor, vor crește:

„Începând din dimineaţa zilei de vineri (20 septembrie) şi până marţi (24 septembrie), probabilitatea de apariţie a ploilor va fi extrem de redusă. Însă, din seara zilei de marţi (24 septembrie), aria ploilor se va extinde dinspre vestul ţării şi va cuprinde până în dimineaţa zilei de miercuri (25 septembrie) Banatul, Crişana, Maramureşul, cea mai mare parte a Transilvaniei şi nordul Olteniei.

Cantităţile de apă vor fi de 5…10 l/mp şi local de peste 15…20 l/mp. Miercuri şi joi (25 şi 26 septembrie), doar izolat vor mai fi posibile ploi slabe, îndeosebi la munte şi în nord-vestul teritoriului, dar în noaptea de joi spre vineri (26/27 septembrie) şi pe parcursul zilei de vineri (27 septembrie) va ploua din nou în Banat, Crişana, Maramureş, nordul Trasilvaniei şi al Moldovei.

Cantităţile de apă ce se estimează că se vor acumula în acest interval vor fi de 10…15 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp, îndeosebi în nord-vestul ţării. După data de 28 septembrie, probabilitatea de apariţie a ploilor se va menţine relativ ridicată în zona Banatului”, a mai transmis ministerul.

Deși sunt preconizate ploi consistente, Ministerul Mediului a dat asigurări că „La nivelele care sunt prognozate în momentul de faţă de INHGA, estimăm că doar pe acest sector – aval de Călăraşi până la Hârşova, apa va ajunge până la piciorul digului , dar rămânem în limita de sub 9.500 m3/s”, dar că unitățile din subordinea miniserului sunt pregătite să facă față situațiilor și că au și măsurile aferente la dispoziție. În continuare este stare de alertă în județele Galați și Vaslui, conform autorităților.