Sfârșit tragic pentru o femeie din comuna Grădiștea, județul Vâlcea, care a fost înțepată de un bondar. Nimeni nu se aștepta ca un astfel de incident să se transforme într-o nenoricire, însă cazul femeii a surprins inclusiv medicii.
Ciupiturile de insecte sunt specifice acestei perioade, însă multă lume nu le acordă locul cuvenit pe lista motivelor de îngrijorare. Chiar și așa, românii trebuie să știe că există insecte care pot provoca alergii severe, inclusiv decesul, în cazul unei reacții puternice la o substanță transferată de inofensiva zburătoare.
Acesta a fost cazul unei femei de 50 de ani, din Vâlcea, care a fost înțepată de o insect, posbil un bondar, iar ulterior, aceasta a început să se simtă rău. Familia a chemat imediat un echipaj medical, însă victima intrase deja în șoc anifilactic, fiind în stare de inconștiență. La fața locului, medicii au început imediat manevrele de resuscitare, însă fără rezultat. Din păcate, medicii au fost nevoiți să declare decesul.
Pentru a evita astfel de tragedii, medicii recomandă solicitarea de urgență a specialiștilor, în cazul unei reacții puternice la înțeăpături sau orice altă substanță. În cazul apariției unei alergii severe, decesul poate surveni la maxim o oră de la apariția simptomelor, astfel că orice minut este extrem de important și trebuie acționat rapid.
Un pericol la fel de mare îi pândește și pe cei mici, aceștia putând reacționa alergic la multe dintre alimentele pe care le consumă sau, de asemenea, aceștia pot fi ciupiți de o grămadă de insect. Pentru a evita un pericol major, medicul pediatru Mihai Craiu le-a oferit câteva sfaturi utile părinților. Potrivit specialistului cel puțin una din 300 de persoane din Europa poate avea o reacție anafilactică la un anumit produs.
Medicul pediatru, Mihai Craiu, a povestit câteva metode prin care părinții își pot ajuta copiii în cazul unei reacții alergie puternice. Specialistul a avertizat asupra pericolelor majore ce pot surveni, dar și despre faptul că jumătate dintre decesele cauzate de șoc anafilactic se petrec acasă sau la școală, însă cei din jur nu știu cum să reacționeze.
„Ce importanță are asta pentru părinții din România? Are una foarte mare! Deoarece reacția anafilactică nerecunoscută și netratată corect, la timp, ar putea avea consecințe dramatice, inclusiv deces.
Și pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, în Europa, jumătate din decesele prin reacție anafilactică, la copil, se petrec acasă și la școală. Un studiu din Franța spune că 28% din decese sunt consemnate în cazuri ce încep la școală și 22% la domiciliu.”, a transmis medicul pe pagina sa de Facebook.
” 1. Putem să învățăm să recunoaștem, cu toții, reacția anafilactică. Dacă întregul corp medical ar recunoaște perfect anafilaxia tot ar rămâne nediagnosticate jumătate din cazurile cu potențial de agravare severă.
2. Putem să învățăm care sunt factorii declanșatori ai anafilaxiei. La copil, 66% din cazurile de anafilaxie sunt produse de alimente, 19% de veninuri de insecte și doar 5% de medicamente.
3. În cazul în care avem un copil cu anafilaxie ar trebui să avem cu noi, MEREU, adrenalină. 2 autoinjectoare adecvate greutății sau, pentru cei antrenați, 1 fiola și o seringă adecvată.” a precizat Mihai Craiu.