Autoritățile din România reacționează după pericolul de lângă Cernobîl. În ce stadiu este acum incendiul

de: Emanuela Pană
14 04. 2020

Situația de la Cernobîl este, în continuare, foarte gravă. Frontul de flăcări s-ar fi apropiat la mai puțin de un kilometru de fosta centrală nucleară, transmit activiștii Greenpeace. Iată ce spun oficialii din România cu privire la incendiile care se manifestă de mai bine de o săptămână în Ucraina.

Reacția autorităților române privind incendiul de lângă Cernobîl

Pompierii ucraineni se străduiesc să țină sub control incendiul de pădure izbucnit în jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl, care s-a extins pe aproximativ 25 de hectare. În ceea ce privește România, reprezentanții Ministerului Mediului au trimis o informare prin care anunță că nivelul radiațiilor din țara noastră nu a crescut peste limită.

Șeful de la Mediu, Costel Alexe, a declarat că: „Astăzi nu este motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României“. Pompierii ucraineni au reușit să stingă o parte a incendiului, ce a afectat 5 hectare, dar focul persistă peste alte 20.

În ce stadiu este acum incendiul

Au fost filmate imagini din elicopter, care surprind proporțiile pe care le-a luat incendiul de lângă Cernobîl, pe fondul preocupărilor cu privire la răspândirea radiaţiilor în Europa. Operațiunile de stingere a incendiului continuă.

Incendiile din pădurea din zona de excluziune de lângă Cernobîl

Redăm comunicatul Ministerului Mediului:

„Referitor la incendiul de pădure de lângă CNE Cernobîl, anunţat în presă, comunicăm următoarele:

Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) monitorizează permanent radioactivitatea mediului pe teritorioul naţional, inclusiv cea transfrontalieră.

Începând cu data de 04.04.2020 (debutul incediului de pădure de lângă CNE Cernobîl) şi până la data prezentei, RNSRM nu a înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/atenţionare, conform Ordinului de Ministru nr. 1978/2010, valorile înregistrate situându-se în tendinţa multinanulă de variaţie a acestei luni.

Măsuri proacticve implementate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) în plus faţă de analizele de screening curente:

RNSRM a efectuat în regim de urgenţă analize gama spectrometrice asupra probelor de aerosoli atmosferici prelevaţi în perioada 04.06 – prezent, la sediul celor 6 laboratoare din cadrul RNSRM care efectuează gama spectrometrie (ANPM Bucureşti, APM Arad, APM Iaşi, APM Constanţa, APM Craiova, APM Maramureş). Rezultatele obţinute nu au pus în evidenţă prezenţa de radionuclizi artificiali în mediu, valorile înregistrate situându-se în domeniul de variaţie al fondului natural.

S-au luat măsuri pentru monitorizare detaliată a depunerilor atmosferice umede, din primele precipitaţii care vor apărea după acest eveniment, atât prin măsuri de screening, cât şi gama spectrometrie.

Monitorizarea radioactivităţii mediului este efectuată permanent de RNSRM (prin intermediul a 37 laboratoare locale şi un laborator naţional de referinţă – ANPM şi 86 staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer), din subordinea MMAP şi are ca scop avertizarea/ alarmarea autorităţilor competente naţionale şi Comisiei Europene cu privire la identificarea de contaminări radioactive a mediulu“.

Pentru mai multe detalii, clik aici: Imagini cu incendiul de lângă Cernobîl, filmate din elicopter