Autobuze electrice pentru municipiul Călărași. Cât va plăti municipalitatea pentru mijloacele de transport

de: Ionuț Vieru
30 03. 2022

Primăria Călărași a achiziționat patru autobuze electrice Mercedes-Benz de ultimă generație. Investiția a fost finanțată din fonduri europene și se ridică la suma de 9,6 milioane de lei. Autobuzele electrice sunt moderne și mult mai prietenoase cu mediul față de celelalte.

Autobuze electrice și un nou sistem de transport

Din cei 9.6 milioane de lei, aproximativ 8.7 milioane sunt pentru achiziționarea a patru vehicule de transport public Hybrid, tip Mercedes-Benz Citaro. Acestea vor fi dotate cu sistem de poziționare și comunicații radio cu dispeceratul, sistem de informare călători în vehicule, camere de supraveghere video, computer de bord și multe alte dotări.

Restul fondurilor, adică circa 1 milion de lei, vor fi folosiți pentru modernizarea sistemului de transport. Banii vor fi investiți în dispecerat, centru controlori, autobază, casierie, centru de vânzare și personalizare cartele și aplicații.

„Este un eveniment deosebit, aşteptat de călărăşeni. După mai bine de doi ani de zile am reuşit să finalizăm contractarea autobuzelor hibrid. Ne-am propus să dezvoltăm acest concept. Nu ne oprim aici, şi pe programele viitoare vrem să mai achiziţionăm autobuze şi microbuze ecologice.

Avem nevoie în Călăraşi de astfel autobuze. Tot timpul s-a ridicat problema, cetăţenii spunând că autobuzele actuale ale operatorului sunt învechite. Vrem să îmbunătăţim această flotă, iar pe viitor să creştem la 12 numărul microbuzelor şi al autobuzelor pe care le putem achiziţiona prin PNRR. Desigur, avem în vedere să creştem şi numărul rutelor”, a explicat Marius Dulce, primarul Călăraşiului.

Botoșani vrea autobuze electrice în locul tramvaielor

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat în urmă cu o zi, în cadrul unei conferințe de presă, că va fi depus un proiect în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru achiziţia a 11 autobuze electrice.

„Valoarea totală a proiectului este 5.341.979 de euro, aceste autobuze fiind destinate operatorului Eltrans pentru cele două trasee pe care operează în acest moment cu autobuze diesel, respectiv fostele trasee ale tramvaielor. Acest proiect prevede, de asemenea, și achiziția unor stații de încărcat rapide, pentru că discutăm despre autobuze electrice cu o lungime de 10 metri și de stații standard de încărcare”, a declarat edilul.

Potrivit aceleiași surse, documentația este pregătită și urmează să fie depusă începând cu 1 aprilie. Până nu cu mult timp în urmă, transportul public local a fost posibil cu ajutorul tramvaielor. Acestea erau foarte vechi, iar aproape în fiecare zi deraia câte unul.

Prin urmare, primarul a decis să le scoată din circulație, iar în prezent, la nivelul municipiului Botoșani, transportul public se desfășoară cu o flotă de autobuze diesel. Acestea au fost închiriate de la societatea Eltrans, într-un sistem leasing operațional, rata lunară fiind de 160.000 de lei.