Au început recrutările în Armata Română. Cine sunt românii chemați la datorie

de: Ștefan R. Apostol
12 07. 2021

Armata Română, una din cele mai apreciate de pe fronturile NATO, se pregătește de recrutări. Noile forțe armate includ 64.500 de militari. Aproximativ 35.800 alcătuiesc Forțele Terestre Române. Alți 10.700 de militari servesc ca Forțe Aeriene Române și 6.600 sunt în Forțele Navale Române. Rrestul de 16.500 de soldați servesc în alte domenii din cadrul Armatei Române.

Armata Română apreciată în teatrele de luptă

Armata Română a avut cel mai mare angajament militar român față de NATO în 2008. Est vorba de operațiunea ISAF în Afganistan. România participa la aceste operațiuni cu mai mult de 760 de trupe desfășurate ca o contribuție la instaurarea autorității guvernului democratic afgan și la efortul de stabilizare a acestei țări.

România a desfășurat în 2008 peste 1.600 de angajați ai forțelor terestre  în operațiuni. Dintre acestea aproximativ 910 forțe terestre în operațiuni NATO și 690 în operațiuni non-NATO. Aceasta reprezintă 2,16%, respectiv 1,63% din forța terestră raportată. Media forțelor armate totale, inclusiv a forțelor aeriene și a marinei, desfășurate în 2008 a fost de 1.800 de angajați.

Armata Română și-a continuat prezența în Africa, Georgia, Afganistan și Balcani sub auspiciile Națiunilor Unite, contribuind cu un număr de aproximativ 60 de observatori militari ai ONU.

În ultimii ani, NATO și Statele Unite ale Americii au anunțat retragera trupelor din Afganistat. Așa se face că ultimii soldați români s-au întors din Afganistan de curând după o prezență neîntreruptă a armatei române în această țară de 19 ani.

Armata Română a contribuit la transformarea și modernizarea Afganistanului și la creșterea prestigiului soldaților români în cadrul NATO. În acești ani, 27 de soldați și-au pierdut viața și aproape 240 au fost răniți.

Noi recrutări în cadrul forțelor armate române

În acest moment sunt peste 775 de locuri de rezervist voluntar, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi. Toate posturile sunt declarate vacante de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) în acest an. Cu alte cuvinte Armata Română face noi recutări, iar candidații trebuie să îndeplinească anumite condiții, după cum urmează:

candidaţii trebuie să aibă vârsta între 18 şi 55 de ani

să aibă actul de identitate, în original şi în copie;

certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii;

acte de studii şi alte documente care atestă alte competenţe dobândite, în original şi în copie;

permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul.

Toate aceste criterii sunt majoritatea pentru candidaţii fără pregătire militară. La aplicarea pentru un post care necesită conducerea tehnicii specifice vor avea nevoie și de livretul militar, în original şi în copie.

Salariul unui rezervist voluntar oferit de Armata Română

În cazul în care ești apt pentru postul la care optezi, ca rezervist  voluntar, Armata Română îți poate oferi un salariu, sau soldă, dar și de o indemnizație egală cu solda, duă ce se semnează contractul pe minim trei ani.

La acești bani se mai adaugă și solda de comandă, de grad și de funcție. Ca și rezervits voluntar vei încasa aproximativ 540 de lei pe lună, adică 30% din solda unui soldat profesionist angajat în Armata Română.

Pentru mai multe informații legate de condițiile de încadrare și dosar puteți intra aici.