A treia dronă rusească ajunsă în România. Ce cere MAE de urgenţă Rusiei, lucrurile se complică UPDATE
La șapte zile distanță față de primele resturi de drone descoperite, astăzi, Forțele Aeriene Române au anunțat că au găsit noi fragmente, ce ar putea proveni de la o dronă. Cercetările au avut loc în jurul orei 11:30 în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, iar fragmentele au fost găsite dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri. Ce a anunțat MApN?
MAE îl convoacă pe șeful misiunii diplomatice a Rusiei
UPDATE 13 septembrie, ora 19:29: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat în seara zilei de miercuri, 13 septembrie, că îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse. Decizia a fost luată după ce noi fragmente de dronă au fost descoperite în județul Tulcea.
„Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie 2023 de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, în județul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României. (…)
Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse”, se arată în comunicatul emis de MAE.
Știre inițială
Noi fragmente de dronă, descoperite lângă Tulcea
Ministerul Apărării Naționale a raportat miercuri o descoperire importantă în zona localităților Nufărul și Victoria din județul Tulcea. Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, cu baza la Mihail Kogălniceanu, a identificat fragmente care ar putea fi legate de o dronă. Aceste fragmente erau răspândite pe o suprafață considerabilă, cuprinzând câteva zeci de metri.
Ultima descoperire a generat îngrijorări cu privire la securitatea în zonă, luând în calcul incidentele similare din trecut, în care drone sau alte echipamente aeriene au fost implicate.
În acest context, autoritățile au reacționat rapid și au mobilizat un alt elicopter din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, echipat cu personal specializat pentru a efectua cercetări detaliate în teren.
”Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri.
Conform procedurilor, un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor”, a transmis MApN.
Mesaje RO-Alert date de ISU Tulcea în noaptea de marți spre miercuri
Anunțul făcut de Ministerul Apărării Naționale vine la scurt timp după atacul rusesc de azi-noapte, lansat de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Locuitorii din opt localități tulcene au primit mesaj de avertizare prin sistemul RO-Alert, prin care erau rugați să se adăpostească în locuri sigure, durata pericolului fiind de 90 de minute.
„Ro-Alert: alertă extremă. Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul. Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 minute”, scria în mesajul primit de români după miezul nopții.
Cum au ajuns elicopterele MApN pe teren
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Tulcea a informat că, în cursul zilei de azi, au fost primite două apeluri care semnalau observarea unor obiecte căzute în zona Nufărul. Aceste apeluri au fost imediat preluate de către autoritățile responsabile, iar Ministerul Apărării Naționale a demarat cercetări pe teren pentru a clarifica situația.
Deocamdată, nu au fost semnalate pagube sau incendii în zona indicată, conform informațiilor furnizate de către ISU Tulcea. Autoritățile desfășoară investigații amănunțite pentru a stabili natura și originea obiectelor observate căzând în această zonă.
„Aceste apeluri au fost preluate de structurile responsabile şi – cum au comunicat colegii de la MApN – se fac cercetări în teren. În ceea ce priveşte anumite pagube ori incendii în zona indicată nu au fost semnalate”, a mai transmis ISU Tulcea, potrivit News.ro.