Au apărut trei sfinți în Calendarul Ortodox. Zilele în care sunt sărbătoriți

de: Oriana Popescu
05 07. 2023

Alături de ceilalți sfinți în calendarul ortodox se mai alătură alți doi, conform hotărârilor Sfântului Sinod al BOR. Unul dintre ei va fi sărbătorit în curând. Cine sunt noii Sfinți, ale căror virtuți creștine vor fi sărbători, veți afla în articolul următor.

Biserica va prăznui trei sfinți noi

Din 4 iulie 2023, Biserica va mai avea alți trei sfinți. Sfântul Sinod a aprobat înscrierea în calendarul BOR a Sfintei Cuvioase Casiana Imnografa, care va fi sărbătorită în data de 7 septembrie, a Sfântului Ierarh Ioan Maximovici, sărbătorit în data de 2 iulie şi a Sfântului Cuvios Iosif Isihastul, al cărui praznic va fi pe 28 august, precum şi a textelor liturgice şi a icoanelor pentru cinstirea acestora.

De asemenea, în cadrul aceleași ședințe a fost aprobată înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cinstirii icoanei Maicii Domnului „Axion estin” şi a textelor liturgice pentru aceasta. A mai fost aprobat textul Slujbei aducerii moaştelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la Bucureşti şi cel al Paraclisului Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi, a mai informat Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Citește și: Prima sărbătoare mare după redeschiderea bisericilor. Ce se întâmplă astăzi la lăcașurile de cult din toată România

Sfântul Ierarh Ioan Maximovici

Sfântul Ioan Maximovici este considerat de către creștinii ortodocși de pretutindeni, ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți al secolului al XX-lea. Asemeni lui Moise, el și-a scos turma din robie, conducând-o din China în lumea liberă. Urmaș al primilor apostoli, el a dobândit de la Dumnezeu puterea de a tămădui sufletele și trupurile bolnave. El cunoștea și răspundea gândurilor oamenilor, înainte ca aceștia să și le exprime.

Sfinta Cuvioasă Casiana Imnografa

Era o stareță iubitoare de icoane, care și-a dedicat toată viața lui Iisus Hristos. Sfânta Cuvioasă Casiana este una din cele mai deosebite maici ale Bisericii. Este cea mai cunoscută femeie imnograf, şi singura ale cărei cântări s-au păstrat până astăzi în cărţile de cult. Sfânta maică Casiana s-a născut în Constantinopol, între anii 805-810, într-o familie de aristocraţi, tatăl ei deţinând o funcţie importantă la curtea imperială. Încă de la o vârstă fragedă,  aceasta avea darul de a scrie versuri.

Sfântul Cuvios Iosif Isihastul

Sfântul Cuvios Iosif Isihastul a fost unul dintre cei mai remarcați nevoitori athoniţi ai secolului XX. Datorită ucenicilor săi, care au transmis şi au pus în practică învăţătura şi tradiția rugăciunii din Muntele Athos. Astfel, a fost desemnat instauratorul rugăciunii pe Muntele Sfânt.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena 2023. Floarea pe care este bine să o sfințești la biserică pe 21 mai