Atenție, șoferi! Poliția nu te mai poate amenda când ești în trafic și ești oprit pentru acest control

de: Ștefan R. Apostol
13 08. 2020

Ieri, pe 12 august, Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat pe site-ul instituției, demararea unui proiect legislativ ce ar putea ajuta participanții la traficul rutier și, în același timp, ar simplifica, într-o manieră covârșitoare, viitoarele controale ale Poliției Rutiere.

Autoritatea de Supraveghere Financiară dorește modificarea Normei nr. 20/2017

Într-un comunicat publicat ieri, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), anunță un proiect pe care și-l dorește supus consultării publice, începând de ieri. Este vorba de un proiect de modificare și completare a prevederilor din cadrul Normei nr. 20/2017 ce face referire la dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate. Despre digitalizarea informației și a actelor s-a tot discutat și dezbătut la nivel instituțional, de ani buni.

De data asta asta ASF propune ca digitalizarea să devină, cu adevărat, un obiectiv foarte important pentru viitorul apropiat. Acest nou demers inițiat de instituția amintită, prin propunerile de modificare a Normei nr. 20/2017, dorește să vină în sprijinul asiguratului RCA. Cu alte cuvinte se dorește simplificarea procedurii de verificare a existenței unui contract de asigurare civilă obligatorie auto valabil.

”Conform proiectului de modificare și completare a normei, aflat în consultare publică pe site-ul Autorității aici, conducătorii auto vor putea prezenta agenților de poliție, la un eventual control, și varianta electronică a poliței RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca șoferii să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie.

Atenție, șoferi! Poliția nu te mai poate amenda când ești în trafic și ești oprit pentru acest control

De asemenea, valabilitatea poliței RCA va putea fi verificată și prin interogarea bazei de date AIDA, dezvoltată și administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, ce conține informații cu privire la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României și prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la data verificării. Proiectul de modificare a Normei nr. 20/2017 este suspus consultării publice pentru o perioadă de 10 zile.”, se spune în comunicatul ASF.