Atenție, șoferi. Ce trebuie să faci dacă ai RCA online. Poliția nu iartă
Conducătorii auto trebuie să fie foarte atenți la acest detaliu! Ce trebuie să facă șoferii care își fac RCA online?
Ce trebuie să facă șoferii care au RCA online?
Conducătorii auto trebuie să aibă mare grijă la polițele RCA electronice. Organele de poliție le pot cere documentul fizic, în original, așa că emisele electronice ar putea să nu fie suficiente în cazul unui control al poliției. Unii șoferi se plâng de faptul că au fost la un pas să fie mustrați de polițiști deși le-au arătat polițele RCA pe telefon. Un comunicat al Poliției susține că șoferii sunt obligați să dețină RCA în format fizic. Potrivit Normei 20/2017 privind asigurările auto din România, contractele RCA pot fi emise şi electronic. Atunci când închei online o poliță RCA contractul va ajunge pe e-mail, dar și în format fizic prin curier, în varianta printată, cu ștampilă și semnătura imprimate. Un caz aparte prezentat de Hotnews, citat de adevărul.ro, arată că un șofer a fost la un pas de a primi amendă, cu toate că a prezentat în fața polițiștilor polița RCA de pe telefon.
În conformitate cu prevederile art.3 din actul normativ care reglementează activitatea de asigurare pentru cazurile de răspundere civilă Legea nr. 132/2017, „persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale prevăzute la art. 2 pct. 18”.
Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului
Art. 147 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, cu modificările şi completările ulterioare, prevede obligaţia conducătorului autovehiculului de a avea asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare