Atenție, șoferi. Amenzi de cel puțin 870 de lei pentru români în trafic. Greșeala care te costă scump
Dacă sunteți șoferi și ați fost opriți în trafic de un polițist rutier, nu ar strica să știți ce drepturi aveți, dar și ce obligații aveți atunci când vă apare în față un om în uniformă. Toate acestea vă scutesc de timp, un eventual abuz, dar și amenzi, în cazul de azi, de cel puțin 870 de lei.
Greșeala pe care o fac mulți șoferi se pedepsește cu amezi cuprinse între 870 de lei și 1.160 de lei
În controlul de rutină, poliția rutieră poate verifica legalitatea actelor și a accesoriilor mașinii, adică trusa de prim ajutor, stingătorul de incendiu și cele două triunghiuri reflectorizante. În ceea ce privește actele, oamenii legii vor avea în vedere talonul, permisul de conducere și actul de identitate.
„Participantii la trafic sunt obligati ca, la cererea politistului rutier, sa înmâneze acestuia documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege”, se arată în capitolul V – Reguli de circulație din Codul Rutier – Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Nerespectarea acestor prevederi le aduce șoferilor o amendă din clasa a III-a de sancțiuni care prevede între șase și opt puncte de amendă. Sancțiunea este cuprinsă între 870 de lei și 1.160 de lei, în contextul în care valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2020 în lipsa altor schimbări.
Pentru refuzul „înmanarii actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea politistului rutier, precum si refuzul de a permite verificarea vehiculului”, se aplică o sancțiune de 4 puncte de penalizare.
Responsabilii de la drumuri, proiect inedit. Nu avem drumuri asfaltate, însă acestea vor cânta
Se plâng șoferii că nu avem drumuri, dar măcar cele existente vor fi muzicale. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vrea să aplice marcaje speciale, care vibrează atunci când mașinile trec peste ele, oferind note muzicale. Șoferii care depășesc viteza legală, vor auzi acorduri din hitul lui Dan Spătaru, ”Drumurile noastre toate”, sau din ”Ciocârlia”.
Pentru șoferi pare o glumă proastă, dacă se uită la ce infrastructură avem. E ultimul lucru care lipsea, spun mulți. Mai importante ar fi alte proiecte, la care se lucrează deja de prea mulți ani și care bat pasul pe loc. Ideea marcajelor care vibrează și cântă vine din străinătate și ține de sistemele de siguranță. La noi, sunt alte probleme, căci tocmai dezastrul de pe șosele ne pune în pericol viața.