Atenție, români! Pericolul neștiut din alimente și din apă. Ce nu e bine să consumăm, sub nicio formă
Pericolul din alimente și din apă de care ar trebui să fie conștienți toți românii. Ce trebuie și ce nu trebuie să consumăm?
Pericolul nevăzut din alimente și din apă
Românii trebuie să fie din ce în ce mai atenți la alimentație, mai cu seamă că fructele, legumele și carnea nu mai sunt alimente atât de hrănitoare precum erau înainte. Aproximativ 70% din nitrați îi luăm din fructe și legume, 20% din apă și restul din carnea care este conservată industrial.
Deși mulți dintre oameni se străduiesc să aibă un stil de viață sănătos, o parte dintre ei abordând o alimentație vegană, nu este de ajuns, pentru că tot trebuie să se ferească de nitrații care se folosesc în agricultura convențională pe post de îngrășământ pentru fructe, legume, frunze comestibile și cereale.
Mulți se gândesc la faptul că ar fi de ajutor dacă ar spăla mâncarea cu bicarbonat de sodiu, dar asta nu este de ajuns ca să înlăture nitrații din legume. O opțiune bună ar fi să înlături coaja a ceea ce mănânci, deși cu toții știm că în coajă sunt multe vitamine, dar totuși este mai de ajutor așa. Conservanții din carne se numesc: nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, sare de nitrit și conservant E250 și se folosesc în mare parte în mezeluri pentru ca bacteriile să nu pot coloniza carnea.
Ceea ce trebuie să știe românii este că nitrații nu sunt periculoși prin ei înșiși, dar când ajung în stomacul uman se întâlnesc cu acirul clorhidric, ulterior rezultând un produs numit nitrozamină – agent cancerigen extrem de puternic.
Cum ne intoxicăm cu nitrați?
• sursa de apă – nitrații nu dispar prin fierbere, ci doar se concentrează în apa fiartă
• sursa vegetalelor – măcar pentru cei mici încercați sa cumpărați legume, fructe ecologice
• rădăcinoasele concentrează nitrați, așa că nu diversificați alimentația copilului cu supă de morcovi obținuți din agricultura convențională
• copiilor ni li se recomandă mezeluri conservate industrial