Atentie, români! Mâine este ultima zi. Cine trebuie să facă asta la ANAF. Și pensionarii sunt vizați
Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice mai poate fi depusă cel târziu mâine, 30 iunie 2020. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a postat pe rețelele sociale un model al Declarației Unice.
Ultima zi în care se poate depune Declarația Unică
Toate persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (exceptând cazurile în care impozitul se reține la sursă), chirii, activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real, piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse, trebuie să depună această Declarație Unică până mâine, 30 iunie 2020, după ce termenul a fost prelungit.
Nici pensionarii nu scapă de această declarație, dacă obțin venituri din alte surse, decât pensiile.
„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru instituirea unor măsuri fiscale, termenul de depunere a formularului `Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice` a fost prorogat până la data de 30 iunie 2020, inclusiv“, anunţă ANAF pe Facebook.
Cum se poate depune Declarația Unică
Plafonul de 12 salarii minime brute garantate în plată este de 24.960 lei. Astfel încât, dacă totalul veniturilor extrasalariale în cuantumul net anual sunt situate sub pragul de 24.960 lei, asigurarea la sistemul public de pensii și la sistemul de sănătate este opțională!
Dacă veniturile extrasalariale sunt în cuantum net anual egale sau mai mari decât plafonul de 24.960 lei, atunci asigurarea la sistemul asigurărilor sociale și la sistemul asigurărilor de sănătate este obligatorie, potrivit informațiilor furnizate de sursa menționată anterior.
Declarația Unică se poate depune atât în format pe hârtie, cât și online, completată pe calculator.
- prin intermediul serviciului „Spaţiul Privat Virtual“ (SPV);
- prin intermediul site-ului e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.
Mai multe detalii aici: Declarația Unică.