Atenție, români. Cât stați la vamă dacă plecați în vacanță. Este de necrezut

Atenție, români. Cât stați la vamă dacă plecați în vacanță. Este de necrezut
Atenție, români. Cât stați la vamă dacă plecați în vacanță. Este de necrezut

Europa se redeschide pentru turiști, dar regulile se pot schimba de la o zi la alta. Pentru Grecia, azi a fost o zi mare, căci 231 de avioane au zburat de pe 27 de aeroporturi. Pentru români, însă, au lăsat o singură frontieră terestră deschisă.

Calvar la vamă. Românii au așteptat ore în șir

După mult timp, aeroportul a fost iar plin cu turiști. Doar de pe Otopeni astăzi au decolat 5 avioane pline cu români gata de vacanță în Grecia, dar cu reguli noi. De astăzi, cine pleacă în concediu nu poate păși în altă țară fără să fi completat un formular în format electronic.

Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene pot modifica oricând condițiile de intrare pe teritoriul Greciei, în funcție de infectările care vor fi înregistrate pe parcurs. De asemenea, aleatoriu, vor fi aleși pasageri din fiecare cursă, în aeroport, pentru un test rapid. Din prudență, însă, astăzi au fost testați toți românii ajunși pe aeroportul din Atena. Dacă pasagerul este depistat pozitiv, acesta va intra în carantină acolo, pe banii guvernului grec.

Cât despre cei care merg cu mașina, formularul electronic îl vor completa și ei, numai că vor scăpa de testare și de aglomerația din aeroport. Acum, este deschis un singur punct de frontieră între Bulgaria și Grecia, cel de la Promachonas.

Grecii pot să modifice fără preaviz condițiile de intrare în țară

În contextul acestor întârzieri, ministru de Externe, Bogdan Aurescu, i-a cerut omologului său deschiderea și altor puncte de frontieră pentru turiștii din România: „Un lucru care trebuie luat în considerare, este faptul că cetățenii români trebuie să se informeze continuu pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe pentru că grecii au spus din start că pot să modifice fără preaviz condițiile de intrare în țară. Cu alte cuvinte, mi-am luat bilete să plec în Grecia peste o săptămână, dar mâine pot afla că, din cauza evoluției coronavirusului, îmi pierd sejurul și nu mai pot pleca în această țară”, a declarat Alina Anghel, șeful secției Externe de la Antena 3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI