Astmul furtunilor, periculos pentru români. Cum îţi fac rău schimbările meteo din ultima vreme

de: Manolică Anca
18 07. 2023

Impactul schimbărilor climatice asupra mediului, biosferei și biodiversității a devenit tot mai evident în ultimii ani, fiind amenințată chiar și sănătatea populației Terrei. Iar persoanele care se confruntă cu boli pulmonare prezintă riscuri și mai mari. Iată ce este astmul furtunilor și cum ne poate afecta.

Ce este astmul furtunilor și cum ne afectează

Schimbarea climei și încălzirea globală corelată afectează cantitatea, intensitatea și frecvența precipitațiilor, precum și frecvența evenimentelor extreme, cum ar fi valurile de căldură, secetele, furtunile, inundațiile și uraganele. Iar sănătatea organismului uman este amenințată de aceste schimbări.

Sănătatea respiratorie poate fi afectată în mod deosebit, care contribuie la dezvoltarea bolilor respiratorii alergice și a astmului. Iar persoanele care trăiesc cu boli pulmonare se confruntă cu riscuri și mai mari.

Schimbările meteo ne fac rău

Schimbările climatice au un impact asupra aerului pe care îl respirăm prin creșterea riscului de agravare a poluării aerului, inclusiv a poluării cu ozon și particule.

Citește și: Oraşul cel mai poluat din România. Nu, nu este Bucureştiul. Unde riscă românii să se îmbolnăvească

Pe măsură ce temperaturile cresc, aerul mai cald contribuie la formarea ozonului la nivelul solului, numit uneori smog, care este un puternic poluant atmosferic. Ozonul irită plămânii și acționează ca o arsură solară asupra plămânilor, ceea ce poate declanșa un atac de astm.

Prin urmare, medicii vin cu avertizări în privința acestui nou tip de astm: astmul furtunilor, apărut din cauza schimbărilor climatice, și ecomandă purtarea măștilor atunci când se iese afară.

”Atenționăm în această perioadă, fiind schimbarea de climă că există așa numitul astm al furtunilor, moment în vârtejurile ridică alergenele în atmosferă, se sparg, apar particule foarte mici care pot penetra adânc în căile respiratorii și pot produce obstrucții bronșice severe, moment în care asistăm la o creștere a adresabilității în sistemele de urgență a persoanelor care suferă de astm.

Este recomandat să purtăm mască atunci când ieșim afară, chiar dacă nu mai e la modă”, a spus Adriana Nicolae, medic primar alergolog, la Antena 3 CNN.

Totodată, în această perioadă sunt des întâlnite rinitele alergice care se pot confunda de multe ori cu răcelile. Ambele afecțiuni au câteva simptome asemănătoare dar se tratează diferit: nas înfundat, strănut, secreții nazale și uneori tuse.

Citește și: Se schimbă culoarea apei din Oceane. Nu va mai fi albastră, care este motivul