Astăzi se dă startul taberei de scriere creativă pentru tinerii poeți, organizată la Ipotești. Ce este inclus în program

de: Ionuț Vieru
09 08. 2021

Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează, începând cu ziua de luni, o tabără de scriere creativă pentru poeții tineri care au debutat editorial în anii 2019 și 2020.

Tabără de scriere creativă la Ipotești

În total, la acțiunea culturală de la Ipotești s-au înscris unsprezece poeți dintre debutanții care au participat la concursul pentru Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”, din ultimii doi ani.

Poeții care s-au înscris sunt: Cătălina Bălan, Vlad Berariu, Elena Bălășanu, Artur Cojocaru, Anastasia Gavrilovici, Antonia Mihăilescu, Mihai – Valentin Ivașcu, Mareșal Muscă, Veronica Ștefăneț, Ema Alexia Burneci și Marcel Vița. Cosmin Perța și Moni Stănilă vor fi cei care vor coordona atelierele de scriere creativă.

De asemenea, programul taberei include ateliere la care tinerii poeții au șansa de a participa și vor avea posibilitatea de a se familiariza cu un set de instrumente teoretice. Mai mult de atât, își vor dezvolta abilitățile practice de scriere a unui text poetic, lecturi și discuții pe texte.

Vor fi făcute vizite și pe traseele Ipotești – Călinești – Cuparencu, Ipotești – Cucorăni – Pomârla, Ipotești – Vorona – Joldești și Ipotești – Botoșani. O nouă ediție va avea loc în cadrul Taberei de scriere creativă, în amfiteatrul „Laurențiu Ulici” al Bibliotecii Naționale, pe 11 august. La aceasta vor participa Andrei Dosa și Alexandru Vakulovski.

Ion Caramitru premiat la Ipotești, la 123 de ani de la moartea lui Eminescu

Anul acesta s-au împlinit 132 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, fiind organizate mai multe evenimente cultural-literare la Botoșani cu această ocazie. În cadrul aceluiași eveniment, a fost premiat și Ion Caramitru pentru promovarea operei eminesciene.

 Pe lângă semnale editoriale şi intervenţii ale criticilor şi oamenilor de cultură precum Mircea A Diaconu sau profesorul Iulian Costache, a avut loc şi premierea actorului şi regizorului Ion Caramitru pentru promovarea operei eminesciene. Premiul a fost acordat de Memorialul Ipoteşti, cu ajutorul unui juriu format din profesori univeristari şi oameni de cultură.

Actorul Ion Caramitru a fost apreciat și pentru faptul că atunci când a fost Ministru al Culturii s-a înființat la Ipotești Centrul de Studii „Mihai Eminescu”. Actorul și președintele UNITER a ridicat premiul și a ținut un discurs în fața invitaților.

Acesta a precizat că este îndrăgostit de operele lui Eminescu încă din copilărie. Interesul său pentru poezia eminesciană a luat naștere încă din perioada liceului.

”Dacă vorbim o limbă frumoasă astăzi e doar datorită lui Eminescu fără doar şi poate„, a precizat Ion Caramitru la Ipoteşti.