Armele secrete primite de Ucraina din partea Germaniei. Putin începe să tremure
Vești extrem de bune pentru frontul ucrainean. În cursul zilei de sâmbătă, 13 mai, guvernul german a anunțat că va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de peste 2,7 miliarde de euro (3 miliarde de dolari), în ceea ce va fi cel mai mare pachet de acest fel de până acum de la invazia Rusiei. Totodată, a promis sprijin suplimentar pentru Kiev atât timp cât va fi necesar. Iată ce cuprinde pachetul.
Ce arme conține cel mai mare pachet militar anunțat până acum de Germania
Germania a transmis sâmbătă, 13 mai, cel mai puternic semnal de până acum al angajamentului său de a sprijini Ucraina în lupta împotriva ocupanților ruși, promițând cel mai mare pachet de arme de până acum pentru Kiev.
Anunțul a fost făcut în timp ce la Berlin se făceau pregătiri pentru o posibilă primă vizită în Germania a președintelui ucrainean de la invadarea țării sale de către Rusia anul trecut. Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a declarat că țara sa dorește să arate prin ultimul pachet de arme „că Germania este serioasă în sprijinul său” pentru Ucraina.
„Cu toții ne dorim încheierea rapidă a acestui război teribil și ilegal… Din păcate, acest lucru nu este încă previzibil. Prin urmare, Germania va oferi orice ajutor poate – atâta timp cât este nevoie”, a spus acesta.
Ajutor în valoare de peste 2,7 miliarde de euro
Dacă anul trecut guvernul a trimis Ucrainei sprijin militar în valoare 2 miliarde de euro, anul acesta se apropie de 3 milioane,
Potrivit unui comunicat, pachetul actual va include 30 de tancuri Leopard 1, 15 tancuri Gepard, peste 200 de drone de recunoaștere și patru sisteme antiaeriene Iris-T. De asemenea, sunt incluse 18 obuziere, 20 de blindate suplimentare Marder, precum și peste 100 de alte vehicule blindate mai mici.
În special, Berlinul a promis deja 14 Leopard-2 A6 din stocurile armatei sale, Bundeswehr, mult mai eficiente decât Leopard-1 menționate în noul pachet de ajutor. Ba mai mult, au început deja să antreneze soldați ucraineni în aceste tancuri.
Citește și: Ce a vorbit Putin la telefon cu liderul din Africa de Sud. Rusul l-a sunat imediat
Ucraina a făcut presiuni asupra aliaților săi pentru a cere arme
Deși vizita lui Zelenski de duminică nu a fost încă confirmată oficial, aceasta ar fi un semn că relațiile dintre Ucraina și Germania s-au îmbunătățit considerabil după o perioadă dificilă.
Kievul a fost mult timp suspicios față de dependența Germaniei de energia rusă și de sprijinul acordat gazoductelor Nord Stream care ocolesc Ucraina, apărate de cancelarul de atunci Angela Merkel.
Succesorul ei, Olaf Scholz, a fost de acord să elimine treptat importurile de energie rusească după invazie, dar inițial a ezitat să furnizeze Ucrainei arme letale, temându-se că Germania ar putea fi atrasă în conflict. Dar, în ianuarie, Berlinul a fost de acord să trimită tancuri Leopard și a spus că va colabora cu aliații pentru a trimite mai multe.
Citește și: Vestea momentului din război. Un fost spion KGB rupe tăcerea: ‘Putin e nebun și depășit, nu mai există’