Armata rusă, la mai puțin de 50 km de România. Klaus Iohannis a făcut anunțul: ce măsuri se vor lua

de: Ștefan R. Apostol
13 04. 2022

Criza ucraineană este din ce în ce mai adâncă și într-un fel sau altul bate și la ușa României. Loviturile în ușa României constau în criza economică și creșterea prețurilor, mai ales la gazele naturale vneite din Rusia. Pe de altă parte, răspunsul NATO a fost trimiterea de trupe pe flancul estic, adică în România. Încă din primele zile ale conflictului s-a vorbit de un nou grup de luptă al NATO pe teritoriul României. Astăzi, într-o conferință de presă, Klaus Iohannis a adus în discuție acest posibil demers, dar și măsurile pe care România ar trebui să le ia, în acest context.

România stă pe muchie de cuțit în timp ce Rusia invadează Ucraina

Pe 26 februarie, la două zile de la invazia din Ucraina, Klaus Iohannis ieșea în fața românilor dând asigurări că nu au de ce să se teamă. Dar, având în vedere evoluția crizei, astăzi statul român se află pe muchie de cuțit. Înmulțirea trupelor rusești la granița ucraineană a dus la apeluri ale aliaților.

Printre primele măsuri cerute era cea de a spori prezența NATO și a SUA în zonă. Măsura era cerută pentru a preveni alte eforturi ale Rusiei de a diviza și izola unii dintre cei mai noi membri ai alianței.

Cu peste 100.000 de soldați ruși care înconjura Ucraina, administrația Biden a optat în decembrie pentru continuarea diplomației cu Rusia. Decizia a venit după un summit virtual la 7 decembrie între Biden și Putin.

Dar aliații NATO, membri ai grupului București Nouă (B9) au indicat că este nevoie de o prezență americană mai mare pentru a descuraja o invazie a Ucrainei. După o convorbire telefonică cu Biden din 10 decembrie, Klaus Iohannis scria pe Twitter

„Am … subliniat sprijinul [românesc] pentru o prezență militară sporită a NATO și a SUA în România, scria Iohannis pe Twitter.

Klaus Iohannis: „Grupul de luptă a fost aprobat la NATO”

Astăzi, Klaus Iohannis a iești într-o nouă conferință de presă în care a readus în discuție evoluția situației din Ucraina, dar și apropierea extrem de periculoasă a Rusiei, la doar 50 de kilometri de România:

 „Repoziționarea războiului Rusiei în sudul şi estul Ucrainei a sporit îngrijorările pentru România, aliată NATO de la Marea Neagră. România este nevoită să asiste la o apropiere a armatei ruse la mai puţin de 50 de kilometri de zona sa de coastă, atunci când Rusia a capturat de la ucraineni Insula Șerpilor, pe 24 februarie.

Grupul de luptă a fost aprobat la NATO. Acest lucru a fost surpriza plăcută de la summitul NATO de acum nu foarte multe zile. Deci avem decizia. Însă tehnicalitățile, negocierile între aliați vor dura o vreme până când se finalizează, dar cred că în această primăvară vom avea grupul de luptă negociat și finalizat.”, a spus astăzi Klaus Iohannis.

Conform preconizărilor enunțate de Klaus Iohannis, noul grup de acțiune NATO ar ajunge în România până la finele primăverii. Când va ajunge în România nu a fost enunțată o dată clară. Dar există garanția unei noi securități pentru flancul estic.