Armata Română, din nou în Irak. Câți bani vor primi militarii, de fapt

de: Ștefan R. Apostol
14 05. 2021

La cererea guvernului irakian, Alianța NATO a fost de acord să stabilească o misiune de consiliere, instruire și consolidare a capacităților în Irak în octombrie 2018. În 2021 au  fost anunțate retrageri masive de trupe din Irak. Recent NATO a anunțat relocarea unui număr important de militari în zonă. Printre trupele relocate în Irak se află și un număr important de militari români.

Alianța NATO revine cu trupe în Irak

În februarie 2021, Miniștrii apărării Alianței au fost de acord să ridice numărul de soldați pentru Alianța NATO în Irak de la 500 la 4.000. Declarația era făcută în 18 februarie de secretarul general Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă virtuale. În Irak, misiunea de instruire se va extinde în personal și din punct de vedere geografic dincolo de Bagdad, a mai anunțat oficialul.

Alianța NATO în Irak este o misiune care se desfășoară cu respectarea deplină a suveranității și integrității teritoriale a Irakului. În urma acestor decizii, printre contingentele militare dislocate în Irak se vor afla și membri ai armatei române.

România participă la noile misiuni în Irak cu 15o de militari

Conform noilor politici anuțate de Alianța NATO a solicitat statului român să participe la noile misiuni în Irak. La fel ca și până acum, misiunile în care vor fi implicați soldații români sunt non-combat. Cei 150 de militari români dislocați în Irak vor face parte din trupele de formare și instruiere a forţelor de securitate irakiene.

Cei 150 de militari români vor face parte din contingentul de 4.400 de soldați din Alianța NATO care se vor deplasa în Irak în perioada următoare. Reacțiile au apărut imediat după anunțul dislocării celor 150 de militari sub drapel NATO în zona de conflict din Irak. Printre cei care au salutat decizia statului român se numără și fostul director al SRI, Constin Georgescu.

”Este foarte bine că ne implicăm pentru că demonstrăm că suntem un membru activ al Alianţei. România este oricând gata să pună umărul pentru realizarea misiunilor colective curente ale NATO. Apoi, orice misiune într-un teatru real de luptă este ca o şcoală pentru militarii români. Ulterior vor veni acasă cu o experienţă foarte preţioasă, care nu poate fi dobândită pe un poligon de pregătire din ţară.

Oricum, Bagdadul a cerut mai multe trupe NATO din două motive. În primul rând, este conştient că are nevoie de instructorii aliaţi pentru a pregăti trupele naţionale. Apoi, mai important, Bagdadul demonstrează eventualilor agresori că are o relaţie privilegiată cu NATO. Este un fel de avertisment pentru potenţialii duşmani statali, dar şi pentru teroriştii ISIS, care acum câţiva ani au răvăşit întreaga ţară”, a precizat Costin Georgescu, conform Adevărul.ro.

Solda militarilor români în Irak

Pentru perioada petrecută în teatrul de operațiuni NATO din Irak, cei 150 de militari români vor primi și o soldă. Soldele vor fi acordate în funcție de perioada de acțiune și de gradul pe care îl au militarii. Astfel că un ofițer va primi 90 de euro pe zi, un subofițer va primi 70 de euro pe zi. Pe lângă soldă sau salariu, militarii vor mai primi și un bonus de 2.820 de euro pe lună pentru diurnă şi banii pentru legătura cu familia.