Arma secretă a lui Nicolae Ceaușescu. Până și rușii au ajuns să se teamă de ea. Asta să-i fi adus moartea?

de: Ana Chivu
18 07. 2019

Acțiunile petrecute în perioada comunismului devin din ce în ce mai cunoscute, iar pe zi ce trece o altă veste tulbură trecutul românilor de după Revoluție. Nicolae Ceaușescu a avut câteva arme secrete de care până și rușii se temeau. Despre ce era vorba?

Arma secretă a lui Ceaușescu de care și rușii se temeau

Nicolae Ceaușescu va rămâne clar un personal greu de uitat din memoria românilor. Nenumărate detalii continuă să apară chiar și acum. Precum diverselor religii, culturi sau credințe, comunismul s-a înconjurat și el cu secrete și mituri. Era vara lui 1986, Ceaușescu se afla deja de 3 ani în fruntea PCR, dar cu o putere încă limitată.

Acesta se folosea de independența față de Mosova pentru a-și putea consolida poziția și pentru a elimina treptat potențialii rivali. Trupele sovietice și trupele altor patru țări comuniste au invadat Cehoslovacia în noaptea dintre 20 spre 21 august. România, aliat al guvernului reformator cehoslovac, nu a fost chemată la înnăbușirea Primăverii de la Praga.

Ce armă secretă avea Ceaușescu? Aceasta i-a speriat până și pe ruși

„Laserul lui Coandă”

Ceaușescu, speriat de o posibilă invadare. a luat decizia de a transmite ideea că are suportul populației la împotrivirea față de Moscova. O mulțime de 100.000 de oameni a ascultat atunci discursul lui Ceaușescu în care condamna agresiunea sovietică și cerea populației o rezistență față de o posibilă viitoare invazie. Alexandru Bârlădeanu avea să spună: „la adunarea populară l-a luat limba pe dinainte pe Ceauşescu. S-a înflăcărat şi s-a montat sincer”.

Temerea că România va fi următoarea țintă a rușilor devenea din ce în ce mai mare. O legendă spune că rușii s-au retras după ce armata română ar fi topit câteva tancuri cu o armă laser, dar nu există dovezi care să ateste acest lucru. Arma secretă a primit numele de „Laserul lui Coandă”, pentru a prinde credibilitate. De asemenea, totul a fost întărit cu venirea inventatorului înapoi în România în primii ani din comunism.