Are dreptul un soț să se uite în telefonul partenerului? Ce spune legea
În cadrul relațiilor de cuplu, o formă de comportament toxic care a intrat în atenția juridică este verificarea mesajelor din telefonul partenerului fără acordul acestuia. Are dreptul un soț să se uite în telefonul partenerului? Ce spune legea și cum ar putea fi pedepsită această acțiune?
Are dreptul un soț să se uite în telefonul partenerului?
Pe lângă impactul psihologic, această acțiune este și una penală, conform articolului 302 din Codul Penal, care tratează violarea secretului corespondenței.
Fapta constă în deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reținerea fără drept a corespondenței adresate altcuiva, precum și interceptarea neautorizată a convorbirilor sau comunicărilor prin mijloace electronice.
Nu doar verificarea mesajelor este pedepsită, ci și deținerea sau confecționarea de mijloace de interceptare sau înregistrare a comunicațiilor, fie ele scrise sau vocale.
De asemenea, este ilegală utilizarea unor programe sau aplicații care clonază conținutul telefonului partenerului, permițând supravegherea în timp real fără consimțământul acestuia.
Contrar ideii greșite că specificul relațiilor de cuplu ar putea justifica astfel de acțiuni, aceste fapte sunt ilegale indiferent de gradul de relaționare dintre persoane.
Mai mult, chiar și un membru de familie, un prieten apropiat sau un funcționar public, având obligația de a respecta secretul profesional, pot fi sancționați penal în astfel de cazuri.
Există însă două excepții: dacă făptuitorul contribuie la dovedirea unei infracțiuni sau dezvăluie fapte de interes public, care au o semnificație mai mare pentru comunitate decât prejudiciul adus persoanei vătămate.
Ce pedepse riscă cei care fac asta
Pedepsele pentru aceste infracțiuni pot ajunge până la 5 ani de închisoare, iar în cazul în care ești suspect de a fi victima unei astfel de încălcări, consultarea unui avocat specializat este recomandată pentru a lua decizii informate și pentru a-ți proteja drepturile legale.
Vezi și: Și-a înșelat soția. Momente cumplite pentru un cuplu celebru din România
Infracțiunea în care o persoană instalează programe de spionaj pe telefonul partenerului este prevăzută în art. 43 din Legea 161/2003:
„Interceptarea fara drept , a unei transmisii de date informatice care nu este publica si care este destinata unui sistem informatic, provine dintr-un asemenea sistem sau se efectueaza in cadrul unui sistem informatic constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si interceptarea fara drept , a unei emisii electromagnetice provenite dintr-un sistem informatic ce contine date informatice ce nu sunt publice”, se arată în Lege.
La fel ca în oricare altă relație, fundația mariajului se construiește pe valori precum încredere, respect și loialitate.
„Soții își păstrează independența și dreptul la viața privată. Accesare telefonului celuilalt fără consimțământ încalcă nu doar legislația civilă, cât și pe cea penală”, răspunde Geanina Drian.