Aragaze sau aragazuri, care este varianta corectă? Mulți români folosesc forma greșită
Limba română nu este una simplă, spun specialiștii, iar unii români fac greșeli gramaticale grave atunci când vorbesc sau scriu, mai ales atunci când vine vorba despre forma corectă a cuvintelor la plural. De exemplu, aragaze sau aragazuri, care este varianta corectă?
Greșeli gramaticale. Aragaze sau aragazuri? Care este variantca corectă
Formarea pluralului substantivelor reprezintă una dintre principalele provocări ale limbii române. Trebuie să avem în vedere că există diverse reguli de formare a pluralului, spun lingviștii, din cauza originii variate a cuvintelor din limba română.
Asemenea greșeli sunt făcute tot timpul, atât de des încât lingviștii tind să fie din ce în ce mai permisivi atunci când greșeli în formarea pluralului substantivelor sunt făcute. Cu toate acestea, unele nu pot fi trecute cu vederea niciodată. Iată formele de plural greșite cel mai frecvent de români:
- Aragaz – forma corectă la plural este aragaze, nu aragazuri, conform DOOM-3;
- Albuș – forma corectă la plural este albușuri;
- Bairam – forma corectă la plural este bairamuri;
- Chibrit – forma corectă la plural este chibrituri;
- Festival – forma corectă la plural este festivaluri;
- Barem – forma corectă la plural este bareme;
- Boschet – forma corectă la plural este boschete;
- Mormânt – forma corectă la plural este morminte;
- Pârâu – forma corectă la plural este pârâie.
Citește și: Cum să iei 10 la BAC. Sfaturi ca să obții nota maximă
Cele mai ciudate forme de plural din DOOM-3
Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române se află în prezent la varianta a treia. Au trecut mai bine de 10 de ani de când nu a fost modificat. Prin urmare, noul dicționar peste 60.000 de cuvinte, dintre care circa 3.500 sunt noi și sunt marcate cu semnul +.
Noile cuvinte sunt, în cea mai mare parte, terminologii din domenii precum medicină sau informatică și alte neologisme. De asemenea, multă lume întâmpină probleme atunci când trebuie să spună forma de plural al unui cuvânt. Noul DOOM a încercat să simplifice acești termeni. Iată câteva exemple:
- Croasant – Croasante. În DOOM-2, forma corecta era „croasanți”;
- Ecler – Eclere. În DOOM-2, forma corecta era „ecleruri”;
- Blană – Blăni, pluralul substantivului „blană”. Unii mai spun și „blănuri”. Nu este greșit, însă face referire la articole de îmbrăcăminte și la piei prelucrate;
- Sindrom – Sindroame;
- Sânge – Sâgiuri, forma corectă de plural a substantivului „sânge”. Cu toate acestea, nimeni nu folosește acest substantiv la plural.
Top greșeli gramaticale pe care le fac românii
Există multe greșeli pe care le facem în vorbire, de cele mai multe ori fără să ne dăm seama. De exemplu, pleonasmele, care sunt definite ca fiind o eroare de exprimare care constă în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii sau propoziții care repetă aceeași idee, conform Dicționarului Explicativ Român. „Cobor jos”, un exemplu pe care l-ați auzit cu siguranță.
Mulți români folosesc „decât” în loc de „numai” sau „doar”. „Am decât o carte” formulare greșită, deoarece „decât” se folosește în construcții negative. Din punct de vedere gramatical, corect ar fi „Nu am decât o carte” sau „Am numai/doar o carte”.
De asemenea, verbul „a realiza” este folosit de cele mai multe ori greșit. Acesta nu poate fi utilizat cu sensul de „a înțelege”, ci cu sensul de a crea ceva. Cea mai des întâlnită greșeală în exprimare în acest caz este „Tu realizezi ce-ai făcut?”.
O altă greșeală mare făcută de români are legătură cu dezacordurile, mai ales atunci când este vorba despre subiectul multiplu. Exemplu: „Sucul sau apa s-au vărsat.” Acordul se va face la singular în cazul subiectului multiplu în care termenii sunt coordonați disjunctiv. Având în vedere acest lucru, forma corectă este ” Sucul sau apa s-a vărsat”.
„Datorită” și „din cauza”. Mulți români întâmpină dificultăți în folosirea celor două. Folosim „datorită” atunci când facem referire la un eveniment fericit. Pe de cealaltă parte, „din cauza” se folosește în momentul în care ne referim la ceva negativ. De exemplu: „Am câștigat datorită lui”, nu „Am câștigat din cauza lui”.