Ar trebuie să învățăm de la maghiari: ce se întâmplă în Ungaria, când se naște un copil
Premierul maghiar Viktor Orban și-a făcut un renume la nivel global datorită afirmațiilor sale de extremă dreapta. Se pare însă că are un respect major pentru copii și mediul înconjurător.
Încălzirea globală și schimbările climatice reprezintă o problemă majoră cu care se confruntă planeta noastră. Mai mult decât atât, ne apropiem cu pași repezi de momentul în care acele efecte devin ireversibile. Din fericire pentru maghiari, premierul Ungariei are un plan în opt pași foarte bine pus la punct pentru a contracara efecte poluării.
Pe marginea acestui subiect, Viktor Orban a ținut un discurs foarte elaborat pe 19 februarie. La momentul respectiv, a afirmat că guvernul pe care îl conduce își asumă responsabilitatea de a planta zece copaci pentru fiecare nou-născut. Anunțul a fost inclus în discursul anual pentru Starea Nației.
Să îți asumi plantarea a zece copaci pentru fiecare copil născut nu este o promisiune imposibil de implementat. Aceasta se reflectă în plantarea a aproximativ un milion de copaci în fiecare an. Dacă planul se va materializa, procentul de regiuni împădurite din Ungaria va crește cu aproximativ 27% în următorii zece ani. Ca referință, ungurii deja stau mult mai bine ca românii când vine vorba de păduri și de protejarea lor.
Dincolo de plantarea copacilor, oficialii de la Budapesta au promis că se vor ocupa să aibă grijă de ei pe termen lung. În același discurs, prim ministrul a insistat pe faptul că scăderea natalității este parțial cauzată de schimbarea climatică și de faptul că oamenii nu vor să aducă pe lume copii într-o perioadă în care calota glaciară este pe cale de dispariție, iar anotimpurile tradiționale tind să devină doar un vis frumos.
Printre celelalte măsuri anunțate de Viktor Orban se numără desființarea spațiilor ilegale de colectare a deșeurilor, interzicerea utilizării plasticului de unică folosință, protejarea râurilor din Ungaria de deversări poluante și încurajarea producției de energie electrică regenerabilă.