Apel de ultimă oră către autorități: „Solicităm amânarea începerii școlii până după alegerile locale”
Călin Popescu Tăriceanu solicită de urgență amânarea începerii școlii, oferind mai multe argumente pertinente pentru solicitarea sa. Liderul ALDE se arată extrem de nemulțumit cu privire la harta județelor publicată de Ministerul Educației, acuzând autoritățile de lipsa unor măsuri clare referitoare la siguranța elevilor și a cadrelor didactice.
„Insistența Guvernului de a începe școala este o greșeală”
Politicianul se arată revoltat vizavi de haosul din învățământ și de neînțelegerile care au loc în cadrul Guvernului. Potrivit publicării de către DSP a situației epidemiologice a fiecărei localități, majoritatea s-ar încadra scenariului verde, în care orele s-ar desfășura în sălile de curs din școli, ceea ce pune sub semnul întrebării nivelul de siguranță al elevilor.
„Haosul din învățământ continuă. Azi guvernul Iohannis-Orban a făcut publică harta după care se vor aplica scenariile. Știți care, alea pe culori. În general harta e verde, deci școlile vor începe cu prezență fizică. În București văd că este scenariul galben, jumătate online, jumătate acasă, adică struțo-cămilă!
Insistența guvernului de a începe școala, chiar dacă nu au apucat să ia măsuri pentru o bună desfășurare, este o greșeală. Înțeleg rațiunea politică pentru această insistență, pentru că dacă amâni începerea școlii este logic să amâni și alegerile, dar asta înseamnă să pierzi procente”, a scris Călin Popescu Tăriceanu.
Școlile nu sunt pregătite pentru primirea în siguranță a elevilor
Președintele ALDE solicită amânarea începerii școlii după alegeri, oferindu-le guvernanților timp pentru a organiza o mai bună desfășurare a cursurilor. Acesta subliniază lipsa materialelor didactice pentru elevii din categoriile defavorizate, cât și absența unui plan bine realizat în situațiile în care vor apărea focare de infecție.
„Noi, la ALDE, solicităm amânarea începerii școlii până după alegerile locale. Le mai dăm două săptămâni guvernanților să se mai organizeze, să cumpere măști, să asigure sisteme de testare pentru profesori și elevi, să cumpere tablete pentru cei care au nevoie, să facă un plan pentru situațiile în care vor exista focare de infecție”, a concluzionat liderul ALDE.
Ludovic Orban, despre bugetul alocat pentru începerea școlii
În urmă cu câteva ore, Ludovic Orban, contrar declarațiilor liderului ALDE, consideră că elevii sunt în siguranță mai mare la școală decât în vacanță. Premierul a dat asigurări că se va aloca un buget mai mare pentru ca toată lumea să fie în siguranță. Deși este o situație nouă pentru toată lumea, Ludovic Orban este optimist că lucrurile se îndreaptă în direcția bună.
„În toată perioada verii au fost organizate astfel de pregătiri, la care au participat mii de cadre didactice, pregătiri de dezvoltare a competenţelor digitale pentru predarea online. (…) Ne aflăm în faţa unei situaţii în premieră, în care toţi profesorii care sunt în situaţia scenariului galben – adică predare jumătate în clasă, jumătate online – vor trebui să se adapteze.
Sunt convins că ei vor comunica între ei, o să încerce să utilizeze toate experienţele dobândite, toate experienţele favorabile, astfel încât să poată să transmită informaţiile din lecţie şi pentru cei din clasă, şi pentru cei online.
Legea va permite angajarea de personal didactic acolo unde o să apară îmbolnăviri, dar eu insist foarte mult pe respectarea regulilor.După părerea mea, la şcoală, copii sunt mai în siguranţă, pentru că sunt sub supravegherea cadrului didactic, poartă măşti, sunt cât de cât la un nivel distanţare fizică, pe când copiii în vacanţă, mai ales copiii care au fost lăsaţi liberi pe terenurile de sport, în parcuri, au avut o interacţiune mult mai mare decât interacţiunea care va fi la şcoală”, a afirmat Ludovic Orban.