Apariție uluitoare într-un parc din Buzău. De ce toată lumea fotografia acest lac verde

de: Alex Cazacu
01 10. 2020

Un buzoian a surprins niște imagini cu un ochi de apă acoperit cu o peliculă verde în parcul Crâng. Acestea au stârnit imediat curiozitatea internauților. Ce fenomen a format stratul colorat de la suprafața apei.

Ce este pelicula verde de la suprafața apei

Cercetătorul Costel Vânătoru spune că fenomenul numit eutrofizare apare după perioade lungi de căldură. Eutrofizarea poate fi definită ca îmbogățirea unui corp de apă cu materie organică și nutrienți, elemente care sunt necesare dezvoltării organismelor precum, azot, fosfor și siliciu.

Azotul acționează ca un îngrășământ pentru algele din apă și le favorizează dezvoltarea în exces, formând un strat la suprafața apei, ce împiedică schimbul de gaze cu atmosfera. Procesul de fotosinteză nu mai are loc, scade concentrația de oxigen dizolvat în apă și crește concentrația de dioxid de carbon, care în cazul unor bălți sau lacuri mai mari, provoacă moartea peștilor și a celorlalte viețuitoare, potrivit Adevărul.ro.

Eutrofizarea este mai intensă în perioadele foarte calde

Cercetătorii spun că, eutrofizarea este mult mai intensă în perioadele când este foarte cald, deoarece cu temperatura este mai mare, cu atât apa poate dizolva mai mult azot. Pe de altă parte, temperaturile ridicate favorizează și accelerarea ritmului de dezvoltare a algelor și a altor microorganisme.

În acest caz este recomandată îndepărtarea stratului de alge format la suprafață, deoarece, de această situație profită o serie de bacterii care se înmulțesc și ele în exces.

Fenomenul de eutrofizare în apele costiere românești

Apele de coastă ale României sunt supuse unei presiuni antropice ridicate. Pe lângă aportul de nutrienți și materie organică adus de Dunăre, echilibrul ecosistemului este deranjat și de activitățile industriale, agricole și urbane din zonă. Îmbogățirea în exces a acestor ape duce la dezvoltarea necontrolată a unor specii de alge unicelulare. Așadar, apar foarte frecvent înfloririle algale mono specifice. Acestea reduc transparența apei și au efecte negative asupra peștilor care trăiesc pe fundul apei.

Apariție uluitoare într-un parc din Buzău

Până la sfârșitul anilor 50, înfloririle algale din zona de coastă a României erau evenimente rare, ce aveau loc de regulă în zona gurilor Dunării. Dezvoltarea rapidă din perioada 1970 – 1990 a industriei și agriculturii în bazinul hidrografic al Dunării a făcut ca aceste înfloriri  să apară mai des, mai ales în perioada 1980 – 2000. Astfel, consecințele asupra ecosistemului litoralului românesc au fost dezastruoase. Faptul că aceste înfloriri sunt produse, de obicei, de o singură specie de fitoplancton ce determină modificarea culorii apei la suprafață.