Apariție uluitoare de 37 de metri, pe un deal: „Una din cele mai mari enigme ale arheologiei”
Localnicii s-au minunat când au văzut fenomenul. Ce a apărut pe un deal? Oamenii s-au uitat lung la figura de 37 de metri. Specialiștii nu-și explică nici acum cum se poate întâmpla așa ceva.
Enigma arheologiei. Apariția de 37 de metri de pe un deal
Liniile Nazca trezesc din nou semne de întrebare asupra fenomenului care nu poate fi nici acum explicat de către specialiști. Anunțul ministerului culturii de la Lima a lăsat pe toată lumea cu semne de întrebare după ce o figură uriașă a unei feline desenată pe un deal și-a făcut apariția. Desenul are 37 de metri lungime și face parte din liniile Nazca, colecție de sute de geoglife misterioase desenate în pămân în zona aflată la 400 de kilometri sud de capitala Lima.
Pisica aceasta este cel mai recent desen zoomorfic descoperit în ultimul secol. De-a lungul timpului, localnicii s-au minunat de reprezentația unei păsări colibri, a unei maimuțe sau a unui pelican. Datorită faptului că este „desenată” în pantă pe deal, a fost cu mult mai ușor de surprins.
„Figura era cu greu vizibilă și ar fi dispărut din cauza locației sale pe o pantă relativ abruptă și efectelor eroziunii naturale”, a anunțat ministrul culturii peruan într-un comunicat de presă.
Arheologii au descoperit o serie de linii cu lățimea cuprinsă între 30 și 40 de centimetri în urma demarării acțiunilor de curățare și conservare. Stilul desenului sugerează că ar fi fost făcut între anii 200 î.e.n. și 100 î.e.n., potrivit autorităților peruane.
„Reprezentările acestui tip de felină sunt adesea găsite în iconografia ceramicelor și textilelor din cultura Paracas”, a explicat comunicatul de presă al ministerului culturii.
Când au fost create și de cine?
Liniile Nazca au fost create de pre-hispanici care au înlăturat straturile de pietriș pentru a putea descoperi rocile de culoare mai deschisă de dedesubt. În timp ce în zonă au fost descoperite multe reprezentări ale unor animale, nu se poate spune același lucru și despre figuri umane.
„Ele sunt cel mai extraordinar grup de geoglife descoperite oriunde în lume și sunt fără pereche în magnitudine, cantitate, dimensiune și tradiție antică”, scrie website-ul UNESCO, adăugând că „juxtapunerea și concentrarea de linii, precum și continuitatea culturală, demonstrează că aceasta a fost o activitate cu o durată îndelungată care a durat aproximativ 1000 de ani”.
- În anul 2019, arheologii de la Universitatea Yamamaga din Japonia a descoperit 140 de astfel de reprezentări cu ajutorul cartografiei 3D.