Apare o nouă pensie pentru români. E oficial, cine sunt cetățenii care vor beneficia

de: Cătălina Burghelea
29 10. 2022

Vești foarte bune pentru români! Guvernul a aprobat, vineri, 28 octombrie, proiectul de lege care instituie un produs paneuropean de pensii personale. Cui se adresează această măsură stabilită de oficialii guvernamentali. PEPP este separat de sistemul public și privat de pensii din statele membre UE, inclusiv din țara noastră. Află în rândurile de mai jos mai multe detalii.

Anunț de la Guvern: Un nou tip de pensie pentru români

Apare un nou tip de pensie pentru români, măsura tocmai a fost aprobată de Executivul de la București. Mai exact, este vorba despre un produs paneuropean de pensii personale, este facultativ și se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitor.

Ce presupune PEPP

Pensia privată paneuropeană este facultativă, de tip pilon 3, deci, vine în completarea sistemelor de pensii de stat și private obligatorii, cum are România. Marele avantaj ar fi că persoanele care dețin o astfel de pensie vor putea să contribuie din orice țară UE, având acces oricând la bani.

PEPP este separat de sistemul public și privat de pensii din ţările Uniunii Europene, deci şi din România. Iată ce explicații au oferit oficialii noștri.

„Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre”, a precizat Guvernul.

Legea care a primit undă verde de la Executiv prevede ca plata pensiei aferente unui cont sau sub-cont naţional din România să înceapă la cererea participantului, fie de la data împlinirii vârstei standard de pensionare, fie din momentul pensionării de invaliditate. Contribuţiile la PEPP sunt deductibile fiscal, potrivit autorităților române.

Cum poți beneficia de pensia paneuropeană

Ei bine, cetăţenii care lucrează în România pot investi în PEPP. La fel și angajații români din alte state membre UE, distribuită pe teritoriul respectivelor țări, urmând ca, la o eventuală întoarcere acasă, în România, să poată solicita furnizorului deschiderea unui subcont aici sau transferul la o altă formă de acumulare de pensie paneuropeană.

În prezent, suntem în faza în care orice națiune din Uniunea Europeană urmează să-şi alinieze legislaţia internă astfel încât să putem avea un cadru foarte corect de înfiinţare. „Vom vedea concret cum se va desfăşura acest procedeu de economisire pe termen lung”, a spus Dan Apostol, purtător de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la Antena 3 CNN.

Legislația europeană pentru acest tip de pensii este gata din luna martie. 21 de companii au fost autorizate de blocul comunitar să furnizeze PEPP, dar procedurile pentru ieșirea pe piață sunt încă în curs. În țara noastră, Guvernul abia acum a aprobat proiectul de lege.