Aparatul electric banal care îţi poate da contorul de curent peste cap dacă îl laşi în priză. Are un consum enorm

de: Ana Chivu
22 10. 2021

Ce obiect normal poate să îți dea contorul de energie peste cap? Trebuie să-l scoți mereu din priză după ce termini să-l utilizezi. Are un consum considerabil, iar mulți nu-și dau seama de acest lucru.

Ce obiect trebuie scos imediat din priză: îți dă contorul de energie pentru cap

Majoritatea oamenilor sunt din ce în ce mai atenți la detaliile pe care înainte le pierdeau din vedere tocmai pentru că sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru lucrurile de care au nevoie. Multe dintre produse s-au scumpit vizibil, iar facturile din dreptul utilităților au crescut și ele și indică o problemă uriașă pentru unii.

Poate nu mulți știu, dar încărcătorul telefonului trebuie îndepărtat din priză după ce nu mai este folosit pentru că obiectul continuă să consume. Telefonul mobil este indispensabil în zilele noastre, iar un număr mare de persoane îl consideră de nedezlipit de lângă ei.

Mai mult decât atât, ei chetuiesc bani buni pe baterii externe care mai de care mai puternice tocmai pentru a putea fi siguri că nu rămân fără baterie, în cazul în care alături de ei nu se află o priză. Concret, consumul mediu al unui încărcător în stand by (care stă în priză) este de 0.1 wați care este de altfel o valoare mică, dar totuși există, arată tecnovortex.com.

Chiar și așa putem ține cont de numărul de încărcătoare din locuință, numărul persoanelor din casă care utilizează un telefon mobil sau două și dățile în care încărcătoarele sunt lăsate în priză fără a fi folosite chiar și ore bune. Consumul este unul neglijabil doar la prima vedere, fiind de 36 de ori mai mic decât cel al unui cuptor cu microunde.

Ce se poate întâmpla?

Dacă, însă, faci un calcul pe un timp îndelungat, adunând numărul de încărcătoare lăsate în stand by pe ani de zile, vei ajunge totuși la o cifră interesantă care îți va da de gândit și care te va face să fii mai atent la acest detaliu.

De asemenea, acest lucru este și periculos pentru că toată lumea știe regula de a îndepărta orice obiect din priză înainte de a pleca de acasă ori de a se asigura că toate electronicele sunt închise.

  • Ți se pune contor inteligent de electricitate acasă?

“Utilizatorul va fi informat cu privire la setul de date care sunt înregistrate de subsistemul de măsurare și transferate prin subsistemul de comunicație către sistemul central și cu privire la scopul în care vor fi folosite aceste date”, se arată în proiectul de ordin.