Aparatul din casă care îți poate dubla factura la curent de sărbători. Te poți alege cu o gaură uriașă în buget

de: Sabina Anastasia
19 12. 2022

Fără îndoială, și tu te-ai întrebat în această perioadă de criză care obiect din locuința ta consumă cea mai multă energie. În circumstanțele în care Crăciunul și Revelionul bat la ușă, în articolul de astăzi vom vorbi despre aparatul din casă care îți poate dubla factura la curent de sărbători. Dacă nu ești atent, vei avea de scos mulți bani din buzunar luna viitoare.

Aparatul din casă care îți poate dubla factura la curent

Majoritatea angajaților români au multe zile libere în perioada sărbătorilor de iarnă. Deși mulți petrec timpul cu familia în zilele de Crăciun și Revelion, se întâmplă ca televizorul să rămână deschis deseori. Nu putem să nu remarcăm cât de mare este audiența înregistrată la programele televizate difuzate în noaptea de trecere dintre ani.

Așadar, mulți români petrec timpul în fața ecranelor, de sărbători. Puțini știu, însă, ce impact are televizorul din punct de vedere energetic. TV-ul este unul dintre aparatele care umflă factura la curent. Dacă nu ești atent, s-ar putea să fii nevoit să scoți din buzunare sume importante de bani pentru a achita costurile la energie. TV-ul este considerat unul dintre cele mai mari consumatoare de energie electrocasnică.

Televizorul consumă, de obicei, mai multă energie decât mașinile de spălat rufe sau vase. Potrivit datelor publicate de Red Electrica Espanola și de Ministerul pentru Tranziție Ecologică, este responsabil pentru până la 11,5% din consumul înregistrat pe o factură de curent.

Într-un an de zile, un televizor consumă aproximativ 263 kWh. Cel mai mult curent se consumă când televizorul este pornit – 117 kWh. În modul standby, aparatul electrocasnic consumă 1,3 kWh.

Care televizor consumă cea mai multă energie

Consumul de energie poate varia, în funcție de tipul de televizor, ecranul acestuia și felul în care este utilizat. Puterea de consum a unui televizor crește odată cu dimensiunea acestuia, mai punctează experții care au realizat analiza citată mai sus.

„Ecranul LED consumă cea mai puțină energie, urmat de LCD și plasmă. Dintre televizoarele moderne, cel care consumă cea mai multă energie este cel cu plasmă”, explică specialiștii.

Televizoarele vechi, cu tub catodic, sunt cele mai proaste, din punct de vedere al eficienței energetice. Un televizor cu tehnologie LED consumă cu 25% mai puțin decât LCD-urile. În comparație cu televizoarele cu ecrane cu plasmă, consumul este redus cu până la 40 de procente.

Este important să nu lași televizorul în modul standby. Dacă nu te uiți sau nu asculți ceva interesant, cel mai bine este să îl oprești complet. Acest obicei îți poate reduce consumul la factura de energie cu până la 10%, potrivit analizelor publicate de către sursa citată.