De ce apa din București are mai mult clor. Apa Nova răspunde isteriei
Apa Nova a mărit cantitatea de clor din apa potabilă. Asta a pornit un fel de isterie pe Facebook. Totuși, lucrurile nu-s așa simple.
În anumite cartiere din București, mai mulți locuitori susțin că apa are un puternic miros de clor. Apa Nova a anunțat problema după ce consumatorii au semnalat asta. Totuși, conform acestora, e vorba de ceva obișnuit și nicidecum o situație extraordinară sau în vreun fel periculoasă.
„Apa Nova a informat că, în urma unui incident, au fost nevoiți să folosească cea mai mare cantitate de clor permisă de lege și m-a sfătuit SĂ NU DĂM COPIILOR APA DE LA ROBINET și să nu gătim cu ea în următoarele 48 de ore! Avertizarea este valabilă pentru tot Bucureștiul așa că puteți să îi informați și pe cei apropiați și pe cei mai puțin apropiați”, este unul dintre mesajele panicarde.
Sună grav la prima vedere. Într-adevăr, Apa Nova spune că a mărit doza de clor din apă, dar nu e motiv de îngrijorare.
„Ca urmare a topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă, cu efect de spălare a suprafeţelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeş şi Dâmboviţa. Deprecierea temporară a calităţii apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depăşit limita legală”, a transmis Apa Nova, conform ZF.
„În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din reţea. Rezultatele nu indică depăşiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019. Efectul mirosului de clor rezidual resimţit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 şi va dispărea în după amiaza zilei de astăzi”.
În caz că ți se pare deranjant mirosul de clor, Apa Nova recomandă să o lași în pahar până dispare acest efect.