Anunțul pentru toți cei care stau la bloc. UE vrea să se întâmple asta cu locuința ta încălzită

de: Andrei Simion
09 11. 2020

Comisia Europeană a anunțat că va propune introducerea unor standarde energetice minime pentru clădirile rezidențiale.

”Valul de renovări”. Comisia Europeană va propune introducerea unor standarde energetice minime pentru clădirile rezidențiale

Inițiativa ”Valul de renovări” a Comisiei Europene reprezintă o oportunitate istorică pentru a transforma stocul actual de clădiri vechi și cu pierderi mari într-unul mai eficient, sustenabil și mai sănătos pentru oameni. Strategia cuprinde măsuri care să facă investițiile în renovarea clădirilor mai accesibile și care să stimuleze proprietarii de imobile, dar și autoritățile publice să deruleze lucrări de renovare energetică.

Energy Policy Group, coordonatorul proiectului România Eficientă, a enumerat cele mai importante prevederi cuprinse în proiect. Principalele puncte de interes sunt combaterea sărăciei energetice prin renovarea clădirilor cu o performanță energetică scăzută, renovarea clădirilor publice, precum școli, spitale și clădiri administrative și decarbonarea sistemelor de încălzire și răcire. Prin această strategie, CE va încuraja dezvoltarea pieței construcțiilor verzi și a creditelor ipotecare verzi.

„Aceasta va reprezenta o schimbare majoră pentru proprietarii de locuinţe, chiriaşi şi autorităţile publice”, a declarat Comisarul pentru energie, Kadri Simson, cu prilejul lansării iniţiativei „Valul de renovări ale clădirilor”, în luna octombrie.

Obiectivul fundamental este reducerea emisiilor 

„Acest document aduce o claritate importantă, pentru că vorbește de standarde noi, care trebuie uniformizate la nivel european; vorbește de posibilitatea de a armoniza și utiliza în paralel mai multe instrumente de finanțare pentru a face programe publice de eficiență energetică a clădirilor, toate într-o manieră care să îmbunătățească condițiile de locuire. Obiectivul fundamental este reducerea emisiilor, dar, pentru fiecare dintre noi, rezultatul concret este îmbunătățirea condițiilor de locuire în primul rând prin renovare.

Cele mai multe clădiri de acum sunt clădiri pe care le vom utiliza și în anul 2050, peste 50% dintre acestea. Prin urmare, în afară de standardele la care construim clădirile noi, va trebui să acordăm foarte multă atenție stocului existent de clădiri”, a declarat Radu Dudău, director Energy Policy Group – EPG și coordonator al proiectului România Eficientă, într-un interviu pentru românia-eficientă.ro.

  • România Eficientă este un proiect privat, derulat de Energy Policy Group în parteneriat cu OMV Petrom, care se desfășoară până în anul 2022. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice.