Anunțul momentului pentru românii care nu au stagiul complet de pensie în România, dar au muncit afară. Ce se întâmplă cu banii lor

de: Corina Oprea
08 09. 2023

Sunt români care nu au stagiul complet de pensie în România, pentru că au muncit peste hotare. Mulți se întreabă ce se va alege de ei în această situație, motiv pentru care oficialii au oferit explicații în acest sens. Ce trebuie să faci dacă ai muncit atât în țară, cât și în alte state străine.

Ce pensie primesc românii care au muncit și în altă țară

Sunt situații în care unii oameni nu reușesc să muncească suficient în România pentru a ieși la pensie. Bifează, însă, ani buni de muncă în străinătate, dar nu știu dacă acea perioadă se cotizează pentru o pensie în țara lor.

Maria-Luiza Socol-Florescu, director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice, a vorbit despre această situație care îi nelămurește pe mulți.

Astfel, aflăm de la oficial că românii plecați la muncă în străinătate”nu mai trebuie să plătească contribuții la pensii în România, dacă muncesc legal, într-un alt stat, și realizează perioade de asigurare”. Astfel, se va aduna fiecare an muncit și, când se atinge stagiul și vârsta de pensionare, vor fi făcute toate demersurile.

”Dacă eu în România am realizat 10 ani de stagiu de cotizare, apoi m-am mutat în Germania și am mai lucrat 15 ani și încă 10 ani în Franța.

În temeiul acestui principiu al totalizării perioadelor de asigurare, când vor efectua calculul toate cele trei instituții, vor lua în considerare toți cei 35 de ani de cotizare realizați în cele trei state membre incidente”, a spus Maria-Luiza Socol-Florescu.

Totul despre munca în străinătate și pensii

Maria-Luiza Socol-Florescu a clarificat faptul că există principiul acumulării perioadelor de asigurare, ceea ce implică că nu mai este necesar să se plătească contribuții în România atunci când cetățenii români lucrează în mod legal în afara țării, inclusiv în statele membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie sau Elveția.

”Dacă eu în România am realizat 10 ani de stagiu de cotizare, apoi m-am mutat în Germania și am mai lucrat 15 ani și încă 10 ani în Franța.

În temeiul acestui principiu al totalizării perioadelor de asigurare, când vor efectua calculul toate cele trei instituții, vor lua în considerare toți cei 35 de ani de cotizare realizați în cele trei state membre incidente.”, a mai spus Maria-Luiza Socol-Florescu

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și 9 luni și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.