Anunțul lui Putin care bulversează Planeta. Rusia și America nu mai dictează soarta lumii
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că, vremurile în care Statele Unite și Rusia decideau asupra celor mai importante probleme ale planetei au trecut. El afirmă că alte țări se îndreaptă acum spre statutul de superputeri.
Statele Unite și Rusia nu mai dictează soarta lumii
În cardul întâlnirii Clubului Valdai, în timp ce susținea un discurs prin intermediul unui link video, Vladimir Putin a dat de înțeles că rolul Statelor Unite s-a diminuat, la fel și cel al Marii Britanii și al Franței. Pe de altă parte Berlinul și Beijingul (în termeni de importanţă politică și economică) se îndreaptă spre statutul de superputeri mondiale.
Președintele rus a menționat că dacă Washingtonul nu este gata se discute problemele globale cu Kremlinul, Rusia este pregătită să poarte o astfel de discuție cu alte țări. Putin a adăugat că Statele Unite nu mai pot pretinde la excepționalism și nu știe de ce ar vrea s-o facă, scrie Agerpres.
Vladimir Putin speră că noua administrație a SUA va fi pregătită pentru dialog
Apropierea alegerilor prezidențiale din Statele Unite din 3 noiembrie, l-a făcut pe Vladimir Putin să își exprime speranța că noua administrație a SUA va fi dispuse să discute pe tema securității și controlului asupra armelor nucleare.
Mai mult, liderul de la Kremlin a mai declarat că lumea nu are nici un viitor în lipsa unui sistem de control asupra armelor nucleare, dacă viitorul Tratatului pentru controlul asupra acestor arme dintre Statele Unite și Rusia rămâne incert.
Washingtonul a respins propunerea Moscovei
Potrivit sursei citate, săptămâna trecută, Washingtonul a respins propunerea Moscovei pentru o extindere necondiționata cu un an a ultimului tratat, care limitează armele nucleare strategice ale Statelor Unite și Rusiei, calificând această propunere drept inacceptabilă
În discursul de la reuniunea Clubului de discuții Valdai, Președintele rus a asigurat că securitatea Rusiei nu va avea de suferit dacă tratatul nu va fi extins. Acesta a fost semnat în anul 2010 și urmează să expire în luna februarie anul viitor. Tratatul Strategic Arms Reduction Treaty face restricții cu privire la numărul de focoase nucleare și la cel al rachetelor și bombardierelor pe care le pot transporta.
Cu toate că Statele Unite și Rusia au aceste divergențe, s-ar părea că până la urmă vor ajunge la un acord în privința tratatului Noul START, menționează agenția de presă Reuters.